office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bol

Bol je najstarije obalno naselje i poznato ljetovalište smješteno na južnoj strani ostrva Brača. Bol je jedino naselje na južnoj obali Brača, podno Vidove gore – najvišeg ostrvskog vrha (778m).

Živi u osami južnih krajolika, u središnjem dijelu južne strane ostrva.

Nekada je Bol bio mjesto vinogradara, ribara i pomoraca, a danas je izrazito turistička sredina. To omiljeno bračko naselje raspolaže razvijenom mrežom najmodernijih hotela i raznolikim smještajem u privatnim kućama, apartmanima i kampovima.

Historija ovog turističkog bisera seže u neolitik kad su ga naseljavali predindoeuropski narodi, a kasnije Rimljani koji su tu gradili villae rusticae.

Nadaleko poznata plaža Zlatni rat jedna je od najvećih i najljepših prirodnih atrakcija Bola i cijelog Jadrana.

Plaža Zlatni rat

Pruža se oko pola kilometra u more poput pješčanog jezičca prekrivenog gustom borovom šumom.

Plaža Zlatni rat

Raste nanošenjem i taloženjem sitnih šljunčanih oblutaka oko podmorskog grebena.

Stari Bol bio je mjesto vinogradara, ribara i pomoraca, a danas je turistička sredina s hotelskim kompleksima, privatnim kućama i apartmanima.

Restorani s originalnim dalmatinskim receptima, klubovi ronjenja, jedrenja, tenisa, fitness centri i mjesna luka omiljena nautičarima čine Bol poželjnim turističkim odredištem.

Od historijskih spomenika razgledajte rimsku nakapnicu za vodu, nadgrobne stele i reljefe, starokršćanske sarkofage, predromaničku crkvu Sv. Ivana i Tudora, renesansno baroknu palaču, biskupsku rezidenciju, crkvu Gospe od Milosti i mnoge druge spomenike kulture.

Crkva Sv. Ivana i Tudora

S istočne strane Bola, na poluostrvu Glavici, u svečanom se miru uzdiže dominikanski samostan.

Njegov muzej raspolaže bogatom arheološkom zbirkom te raznovrsnim vrijednim predmetima i slikama, gdje će znatiželjni posjetitelji naći arhivske zapise, knjige, liturgijsko posuđe i ruha, a posebno se ističe slika velikog talijanskog majstora s kraja 16. vi., Tintoretta.

Malena Murvica, s vinogradima i prekrasnim plažama, prava je poljska idila turističkoga Bola. Poznata je po pustinjskim spomeničkim ostacima, posebno po Zmajevoj špilji, minijaturnoj crkvici u pećini u kojoj su isklesani reljefi i religiozni likovi.
Blaca, podno strme litice u prostoru bračkoga bespuća, zadivljuju monumentalnim skladnim zdanjem u kojem su pustinjaci smjestili stilsko pokućstvo, klavir, vrijedne slike, knjižnicu, zbirku starinskog oružja i starinskih satova, teleskop. Samostan je egzistirao neprekidno četiri stoljeća, a danas je to jedinstven kulturni spomenik ljudskog rada i ljudske izdržljivosti koji je kao etnološki izložak, poticajan i za suvremeni život.
Gornji Humac i Pražnica naselja su gornjeg dijela ostrva. Rado ih se posjećije zbog njihova specifična ugođaja, otočkih specijaliteta i drugih zanimljivosti. Boravak u Bolu valja svakako iskoristiti i za posjet Vidovoj gori, kao i za obilazak i doživljaj cijelog otoka, koji u ljetne dane pruža ugođaj punine života.

Bol je poznat i kao najbolje mjesto za noćne izlaske na Braču. Restorani, kafići i noćni klubovi nude raznovrsnu zabavu, a u ljetnim mjesecima organiziraju se i brojne manifestacije na kojima će se turisti moći upoznati s lokalnim koloritom: fjera Gospe od Sniga (5. avgust), ljetni karneval (prva polovina septembra), Bolsko lito (jul i avgust), Živilo lito i Adio lito (obilježava se početak i kraj ljetne sezone).

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.