office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Milna

Bijela Milna, isklesana u bračkom kamenu, zaslijepljena suncem i zaštićena uvalom, prirodna je ostrvska luka i jedno od najskladnijih baroknih mjesta na obali. Krase je pravilne male ulice, crkvice i kašteli.

Smještena na zapadnoj strani ostrva Brača, uvala pruža sigurnost i mir od svih vjetrova te je zahvaljujući tome jedna od najpoznatijih sigurnih uvala za charter tijekom ljetne sezone.

Nalazi se na 18 km udaljenosti od od glavnoga grada Supetra nakon čega je postala najvažnija luka na Braču, a tu je ulogu održala dva duga vijeka.

Milna je slikovito mjesto oko kojeg su se nanizale uvale s prekrasnim pješčanim i šljunčanim plažama – Pasikova, Lučica, Maslinova, Osibova, Vlaška.

Milna se razvila u 16. vijeku oko kaštela porodice Cernić koja je podigla i crkvicu sv. Marije. Uvala mjesta podijeljena je na Žalo i Panteru, a danas je taj prostor marina, utočište brodovima i nautičarima kao što je nekada bila utočište brodovima cara Dioklecijana dok je gradio palaču u Splitu.

Krasi je duga i lijepa obala uz koju se nižu kamane kuće, mala remek djela pučkog graditeljstva. Mjestom dominira barokna crkva sa tipičnim dalmatinskim zvonikom. Unutrašnjost crkve bogata je vrijednim slikama venecijanskih slikara.

Do Milne možete doći katamaranom ili trajektom koji svakodnevno prometuju iz trajektne luke Split.

Prepoznatljiva razglednica Milne je kadar bogato isklesanog pročelja župne crkve uokvirenog dvjema visokim palmama. Ta crkva, Gospe od Blagovijesti, nezaobilazni je lokalitet u čijem se monumentalnom interijeru posebno ističu oltarska pala, koja slovi za najljepšu na Braču.

Crkva Gospe od Blagovijesti

Milna u ljetnim mjesecima priređuje nekoliko događanja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s lokalnom atmosferom, gastronomijom i glazbom – Ribarske večeri, fjera Gospe Karmelske i proslava blagdana Velike Gospe 15. 8.

Kako doći :

Trajektom :

Dolazite li automobilom morate se ukrcati na Jadrolinijin trajekt koji plovi na reklaciji SplitSupetar. Vožnja trajektom traje 45 minuta. Putne karte za trajekt se kupuju u jednoj od poslovnica Jadrolinije na trajektnoj luci.

Vozni red trajekta i online kupnju karata možete preuzeti na: www.jadrolinija.hr

Katamaranom :

Katamaran za Milnu vozi svakodnevno. U sezoni i van sezone prometuju dva katamarana s različitim relacijama. Aktualni vozni red i online kupnja karata: www.agencija-zolpp.hr

Ispred trajekta u Supetru koji je 20 km udaljen od Milne nalazi se autobusna stanica s svakodnevnim linijama za Milnu. Vozni red možete preuzeti na: www.arriva.com.hr

Avionom :

Aerodrom Brač jedan je od devet u Hrvatskoj. Nalazi se na ostrvu Braču, iznad Bola. Opremljena je za prihvat i otpremu  kapaciteta do 100 sjedećih mjesta. Više informacija i red letenja na: www.airport-brac.hr

Autobusom :

Autobuska stanica Split nalazi se odmah na trajektnoj luci. Iz Splita, koji je jako dobro povezan s svim većim gradovima, svakodnevno je moguće putovati i to više puta dnevno. Za više informacija:

www.ak-split.hr

Željeznicom :

Željeznička stanica nalazi se u trajektnoj luci, a glavna željeznička linija je ZAGREB-SPLIT.

Za više informacija o voznim redovima: www.prodaja.hzpp.hr

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.