office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Parlament

Iako su najčešće religijske i historijske zgrade one koje privlače pažnju, u Budimpešti se na mjestu broj jedan nalazi zgrada mađarskog parlamenta, izgrađena u neo-gotskom stilu, na samoj obali Dunava.

Jedna od najraskošnijih i najveličanstvenijih zgrada u Budimpešti je definitivno zgrada parlamenta i jedna od najlepših administrativnih zgrada u Evropi. Inspirisana je zgradom parlamenta u Londonu ali za razliku od maksimalnih 123 metara Londonskog parlamenta ova impozantna građevina zauzima čak 268m obale Dunava.

Treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Evropi. Vanjski dio zgrade je mješavina nekoliko arhitektonskih stilova – neogotika, neoromanika i neobarok – i to je ono što je čini tako posebnom.

Sedam godina nakon što su se Budim, Stari Budim i Pešta ujedinili u jedan grad, mađarski sabor je odlučio izgraditi novu, reprezentativnu zgradu parlamenta, kako bi se iskazao suverenitet nacije.

Izgradnja Parlamenta je simbolično označila hiljadugodišnjicu dolaska Mađara na ovo područje otvaranjem 1896. mada je zaista i završen 1904. godine.

Podignut je u vrijeme ozbiljnog ekonomskog rasta zemlje i u period kada Budimpešta doživljava najveće promjene. Tada je izgrađen i Trg Heroja, Bulevar Andraši, više mostova na Dunavu, zapadna železnička stanica kao i prva podzemna železnica (metro) u Evropi.

Zgrada ima 690 prostorija i 18.000 kvadratnih metara površine. Na izgradnji ove najpoznatije građevine u Budimpešti nije se štedelo. Na radovima je bilo angažovano 100.000 ljudi, utrošeno je 40 miliona cigala, 30.000 kubnih metara klesanog kamena i 40 kilograma zlata. Za dekoraciju je korišćeno isključivo zlato od 22 i 23 karata. Zanimljivo je da je u njega ugrađeno čak 40 kilograma zlata.

Krase je 242 skulpture koje predstavljaju mađarske i transilvanijske vladare, kao i znamenite vojskovođe.

S Bazilikom sv. Stjepana, najviša je zgrada u Budimpešti.

Fasadu ukrašava 90 figura poznatih ličnosti mađarske istorije a još 162 statue nalaze se u unutrašnjosti zgrade. Parlament ima 27 ulaza a crveni tepisi koji se nalaze u hodnicima ukupne su dužine gotovo 3 kilometra.

Tokom izgradnje Parlamenta želja je bila da se koriste isključivo domaći materijali, radnici i proizvođači što je gotovo u potpunosti i ispoštovano. Sistem za grijanje i ventilaciju koji je tada izgrađen bio je pravo čudo i uz neizbežnu modernizaciju funkcioniše i danas.

Poslije II svjetskog rata na vrh je postavljena petokraka koja je uklonjena 1990. godine, a Mađarska republika je proglašena 23 oktobra 1989. sa balkona ove građevine.

Obilazak :

Kako mađarski Parlament ne koristi cijelu zgradu, posjetitelji imaju pristup samo sjevernom krilu zgrade. Najatraktivniji dio unutrašnjosti je bogato ukrašena  šesnaestougaona centralna dvorana u kojoj je izložena Sveta mađarska kruna.

Postoje organizovane ture parlamenta na više jezika. Za ovakav obizak potrebno je najčešće izdvojiti nešto manje od sat vremena. Obilazak same sale Parlamenta nije dozvoljen kada se održavaju plenarne sednice a ruta za obilazak se može korigovati tokom zasedanja.

Kako i za Lavlji most, tako i za zgradu parlamenta vezane su mnoge legende. Sve to ćete saznati ukoliko se upustite u ovu avanturu uz pratnju dobro obučenih vodiča.

Oni će vam pored inspirativno kulturno-istorijske priče  skrenuti pažnju i na brojne makete parlamenta. Samim tim i na i na onu najpopularniju – napravljenu od čak četiri miliona šibica.

Zgradu Parlamenta je noću najljepše vidjeti je sa druge strane rijeke, osvijetljenu bijelim svjetlom, kao i sa Trga Lajoša Košuta.

Nemojte se ustručavati posjetiti ovaj remek-djelo arhitekture. Međutim, imajte na umu da tijekom sezone (kao u svim ostalim većim gradovima) redovi mogu biti dugi, pa budite pametni i rezervišite svoju kartu online.

Budući da se zgrada mađarskog parlamenta ne može posjetiti bez vodiča (jednog od službenih vodiča parlamenta), toplo se preporučuje da unaprijed planirate datum svoje posjete za posjetu Budimpešti. Tim više što možete rezervisati putem interneta, unaprijed, bez potrebe da se stavljate u red za preostale karte, koje možda čak i ne odgovaraju vašim planovima.

Turneja je dostupna na 8 jezika: mađarski, engleski, francuski, hebrejski, njemački, ruski, italijanski i španski. Prilikom rezervacije karte unaprijed, od vas će se tražiti da odaberete i željeni jezik.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Za građane Evropske unije : 11.00 eura

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Za sve ostale : 22,00 eura


Adresa :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći do Parlamenta od vaše lokacije, pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

3 Replies to “Parlament”

You must be logged in to post a comment.