office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Postira

Postira su smještena na sjevernoj strani Brača, istočno od Supetra. Mjesto broji oko 1300 stanovnika, i samostalna je općina u čijem je sastavu i mjesto Dol.

Postira su se smjestila u zaštićenoj uvali okruženoj plodnim maslinicima i vinogradima. Tipičan mediteranski pejzaž, Lovrečina, jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu, i arheološka nalazišta, aduti su ponude Postira i garancija da će svatko pronaći način da se razonodi na godišnjem odmoru.

Zastivonje plaža

Postira su živopisno ribarsko mjesto i luka ostrva Brača čije ime dolazi od latinskog naziva pastura – pašnjak, zbog plodne zemlje u zaleđu mjesta.

Nastala su u 16. vijeku od doseljenih Doljana (stanovnici Dola, kopnenog naselja ostrva Brača), odnosno od prebjeglih Poljičana. Dobar geografski položaj i izvorska voda omogućili su brzo naseljavanje ovog područje. U 16. vi. ovdje je građena župna crkva sv. Ivana Krstitelja.

Pedalj ispod razine njezina pločnika nedavno su pronađeni zidovi ranokršćanske crkve s grobnom prostorijom u obliku križa pod oltarom, s krstionicom i s dvije cisterne.

Postira su poznata po pjeskovitoj uvali punoj ruševina i antičkih nalaza. Postira, uz bistro more, uredne plaže i male kamene kuće nude i ukusnu domaću hranu pripremljenu od svježe ribe i uzgojenu na pašnjacima.

Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Postirsko ljeto obuhvaća između ostalog i svetkovine Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe (24. juna), Gospe Karmelske (16. jula) i Velike Gospe (15. avgusta).

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.