office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ribarski bastion

Sa svojim spektakularnim panoramskim pogledom na Budimpeštu i Dunav i prekrasan, ukrašen dizajn, lako je vidjeti zašto je Ribarski bastion jedno od najpopularnijih i najpopularnijih turističkih destinacija u gradu.

Ribarski bastion (Halászbástya) je neogotička terasa s koje se pruža veličanstven pogled na grad, a prije svega na zgradu parlamenta. Nalazi se iza sakristije crkve sv. Matijaša.

Iako kule i zidovi Ribarski bastion izgledaju bajkovito i srednjevekovno oni su projektovani i izgrađeni između 1895 and 1902 godine i nikada nisu služili kao utvrđenje.

Sedam kula predstavlja sedam mađarskih plemena koja su se naselila u Karpatskom basenu 895. godine. Ime je dobila po ribarskom esnafu koji je bio zadužen za odbranu ovog dijela grada u srednjem vijeku.

Krajem 19. vijeka Frigyes Schulek je dizajnirao graciozan sistem stepenica koje se protežu od Dunava pa do vrha brijega a sadašnja struktura koja je obogaćena tornjevima, lukovima, kulama, vijugavim stepenicama i kipovima trebala je biti kruna svega.

Schulek je zamislio da će bastion braniti ceh ribara pa je tako nastalo i ime. Mnogi su njegovu početnu viziju smatrali donekle strogom, previše zatvorenom, obrambenom i nedovoljno dekoriranom. Njegovi originalni planovi su kasnije promjenjeni na opće zadovoljstvo današnjih posjetitelja.

Iako podignut na obali Dunava, Ribarski bastion nikada nije imao odbrambenu funkciju, već je njegova gradnja novijeg datuma, dok arhitektura pripada neoromaničkom stilu, a njegova unutrašnjost ukrašena je brojnim skulpturama ličnosti iz mađarske istorije.

Bastion je prelepo šetalište duž obale, a da biste se popeli na sam vrh kula potrebno je platiti. Međutim, na prvi nivo možete se popeti sasvim besplatno, a pogled nije tako drugačiji nego sa vrha.

U Drugom svetskom ratu Ribarski bastion je gotovo potpuno uništen a obnovljen je u periodu 1947–48.

Bronzana statua Svetog Stefana Mađarskog na konju iz 1906. godine nalazi se između Ribarskog bastiona i crkve Svetog Matije.

Sveti Stefan je pripadao dinastiji Arpadovića, bio je prvi kralj Mađarske i vladao u periodu od 1001. do 1038. godine. Kruna koju je dobio od pape dobija gotovo mitski status među Mađarima. Slavi se kao svetac i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi.

Sa Ribarskog bastiona se pruža fenomenalan pogled na Dunav, Margitino ostrvo, Peštu i Gelertovo brdo. Na terasi Bastiona se nalazi i kafić.

Kako doći?

Najatraktivniji ali i najskuplji način za dolazak do Ribarskog bastiona je svakako žičara iz 1870. godine koje kreće sa budimske strane Lančanog mosta pokraj tunela sa trga Adam Klark.

Od vrha žičare je Ribarski bastion udaljen oko 600 metara.

Stepenicama je potrebno oko deset minuta da bi se stiglo od Lančanog mosta do Bastiona.

Sa trga Deak Ferenc na kome se ukrštaju plava, crvena i žuta linija metroa saobraćaja autobus broj 16 do Ribarskog bastiona.

Od trga Széll Kálmán na crvenoj liniji metroa saobraća bus 16a ili se može prošetati 15-tak minuta do samog Bastiona kroz vrlo prijatno okruženje.


Cijena žičare :

OpisCijena
U jednom pravcu1200 HUF (oko 3,40 eura)
Povratna karta1800 HUF (oko 5 eura)
Djeca od 3-14 god. u jednom pravcu700 HUF (oko 2 eura)
Djeca od 3-14 god. povratna karta1100 HUF (oko 3 eura)
Djeca mlađa od 3 god.Besplatno
Radno vrijeme : Svakoga dana / 07:30 - 22:00h

Ulaznice i radno vrijeme (za gornje tornjeve ili kupole)

OpisCijena
Odrasli1000 HUF (oko 2,8 eura)
Studenti500 HUF (oko 1,4 eura)
Djeca mlađa od 14 godina500 HUF (oko 1,4 eura)
Djeca do 6 godinaBesplatno
Penzioneri (iz EU)500 HUF (oko 1,4 eura)
Uz Budapest Card10% popust za odrasle
Besplatan ulaz :
Ujutru prije 9:00 h
Uveče poslije 19:00 h
Na državni praznik 15. marta
20. avgusta na državni praznik (ne propustite Vatromet u Budimpešti)
Na državni praznik 23. oktobra
Božićni dani, državni praznici
Od 15. oktobra do 15. marta tokom cijelog dana
Kupovina ulaznica :
9:00 do 19:00 h (od 16. marta do 30. aprila)
9:00 do 20:00 h (od 1. maja do 15. oktobra)

Ulaznice za Ribarski bastion su fleksibilne, u zavisnosti o tome koji dio Ribarskog bastiona želite posjetiti. Čak u određenim danima i satima potpuno je besplatno posjetiti kule i terase Ribarskog bastiona.

Njegovi balkoni i 7 tornjeva – koji se protežu 140 metara – slobodan je ulaz, dok gornji tornjevi ili kupole imaju simbolične ulaznice koje služe za održavanje historijske zgrade, jedne od najromantičnijih atrakcija u Budimpešti.

U blizini Ribarskog bastiona nalaze se 2 automata za prodaju karata s nekoliko dostupnih vrsta karata. Automat takođe pruža gostima turističke informacije na engleskom, njemačkom i ruskom jeziku.

Ulaznice se mogu platiti gotovinom (HUF ili EUR) ili debitnom ili kreditnom karticom.

Ribarski bastion jedna je od nekoliko atrakcija Budimpešte koje se mogu posjetiti cijeli dan, a otvorene su u bilo koje vrijeme, uključujući dane Božića ili Nove godine u Budimpešti . Terase i vidikovci Ribarskog bastiona također su otvoreni svaki dan čak i na državne praznike / vjerske praznike.

Adresa :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Szentháromság tér 5, Budimpešta


[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do Ribarskog bastiona pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.