office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Arab džamija

Smještena u Galati, Arapska džamija (Arap Camii) je jedina džamija u Istanbulu koja je pretvorena iz rimokatoličke crkve.

Izvorno je sagrađena u četrnaestom vijeku, a ime joj je bila crkva San Domenico (Sveti Dominik), jer su je naredili dominikanski monasi. U Istanbulu postoje desetine vizantijskih pravoslavnih crkava koje su pretvorene u džamije poput Aije Sofije, Muzeja Chore i Zeyrekove džamije, međutim Arapska džamija je jedina rimokatolička crkva pretvorena u džamiju u gradu Istanbulu.

Prije izgradnje crkve postojala je mala kapela sagrađena za vrijeme latinske okupacije Carigrada (1204. – 1261.) i posvećena San Paolu (Sveti Pavao). U prvoj polovini četrnaestog vijeka mala kapela je proširena i postala crkva koja nosi naziv Crkva San Domenico. Crkva je funkcionirala do osvajanja Carigrada od strane Osmanlija 1453. Nakon osvajanja Carigrada, crkva je pretvorena u džamiju i dobila je ime Galata džamija (Galata Camii).

Međutim, krajem petnaestog vijeka otomanski sultan Bayezid II naseljava andaluzijske Arape – koji su deportirani iz Španije za vrijeme španske inkvizicije – oko džamije. Zbog toga je džamija postala poznata i kao “Arapska džamija”. Nakon Velikog požara Galata 1731. godine, džamija je djelimično oštećena, a tokom obnove džamije neki gotički arhitektonski elementi zamijenjeni su osmanlijskim arhitektonskim elementima.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

U skladu s tim, Arapska džamija je jedinstvena građevina koja sadrži i gotička i osmanska arhitektonska obilježja. Danas je građevina u dobrom stanju i funkcioniše kao džamija.

Ono što je još zanimljivo za ovu džamiju, je da je zvonik arapske džamije u gotičkom stilu a funkcioniše kao minaret džamije.

Pogledajte video :


Adresa i kontakt :

  Azapkapı, 34421 Beyoğlu/Istanbul

  +90 212 253 53 44


Kada posjetiti :

  09.00 – 18.00h

   Zatvorena za posjete turista za vrijeme molitve

   Ulaz je besplatan


Kako doći do Arab džamije?

  Nalazi se u Galati, najlakši način da se dođe do Arapske džamije je ući u tramvaj i sići na tramvajskoj stanici Karaköy. Arapska džamija je samo deset minuta hoda od tramvajske stanice Karaköy u pravcu sjeverozapada. Tunel (Tünel) možete uzeti i iz Şişhane-a i sići na stanici Karaköy. Arapska džamija nalazi se na samo pet minuta hoda od Karaköy Tünela.


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''