office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Podzemna džamija

Džamija u nekadašnjoj bizantskoj tamnici. Jedna od najneobičnijih džamija u Istanbulu, nalazi se medju skrivenim ulicama predivnog Karaköy-a. Ova istorijska osmanska džamija, se za razliku od ostalih, nalazi pod zemljom.

Podzemna džamija (Yeraltı Camii) sagrađena je na 54 kamena stuba, a zauzima površinu od 2.100 kvadratnih metara.

Podrum poznatiji kao Kastellion, koji su u vrijeme Emevija Bizantijci koristili i kao tamnicu za zarobljenike koji su pokušavali osvojiti Istnabul, već 287 godina koristi se kao džamija.

Nekada se smatralo da je sadašnja džamija bila mjesto za molitvu u vrijeme bizantijskog imparatora Tiberiusa.

Prema nekim predajama, kada je arapska vojska 714. godine došla da osvoji grad, mrtve su sahranjivali u prostorijama tadašnje tamnice.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Prema jednom izvoru, po povratku arapske vojske u Damask, neke privatne stvari su ostavljali u prostorije tamnice te je neprijateljska vojska pucala u vrata tamnice. Stoga se pretpostavlja da naziv tamnice “izrešetani podrum” potječe nakon ovog događaja.

Tamnica poznatija i kao “izrešetani podrum” od 1725. godine počela se koristiti kao džamija na prijedlog paše Sadrazam Mustafe Bahrija.

Unutar džamije danas poznate kao ”Podzemna džamija”, nalaze se i prostorije koje su nekada kao odvojenu rezidenciju koristili Amr bin As, Vehb bin Huseyre i Sufyan ibn-i Uyeyne, koji su za vrijeme osvajanja Istanbula bili zarobljeni i bačeni u tamnicu.

Sunčeva svjetlost u prostorije džamije ulazi samo kroz nekoliko malih prozora. Džamija obuhvata prostor od dvije hiljade 100 metara kvadratnih, i stoji na 54 velika kamena stuba. Nema kupolu i minarete što joj daje jedinstven izgled i različitost u odnosu na ostale islamske hramove u Istanbulu.

Imam ”Podzemne džamije” ističe da postoje prostorije u kojima su nekada bile rezidencije poznatih vođa, te da su danas prostorije džamije poznato turističko mjesto.

“Našu džamiju posjećuju turisti iz Engleske, Kanade, Njemačke i drugih zemalja. Džamija je uvijek uspunjena posjetiocima.

Podzemna džamija se nalazi u predgrađu Beyoglu Karakoy u Istanbulu (u blizini Galata Mosta) i odavno je postala mjesto koje privlači veliki broj posjetilaca i muslimanskih vjernika.

Džamija je otvorena za posjetioce svakodnevno, osim u vrijeme molitve. Ulaz u dzamiju je potpuno besplatan.

Adresa :

Kemankeş Karamustafa Paşa, Kemankeş Cd. No:23, 34425 Beyoğlu


Kako doći od vaše lokacije do Podzemne džamije pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.