office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Eyup Sultan džamija

Džamiju Eyup Sultan u Istanbulu opisuju kao jednu od omiljenih džamija u islamskom svijetu, naročito za posjetioce iz inostranstva. Smještena na mjestu gdje se gradske zidine sastaju sa Zlatnim rogom, “najsvetija” džamija i turbe Eyup Sultanu su jedna od lokacija koja privlači najveći broj turista u Gradu na Bosforu.

U skoro svakom od turističkih vodiča i prospekata, džamija Eyup Sultan i turbe smješteno u njenom haremu, opisani su kao jedno od najsvetijih mjesta u muslimanskom svijetu, gdje molitve (namaze) svakodnevno obavljaju na hiljade muslimana. Posebno je poznata po jutarnjim namazima.

U haremu džamije se nalazi turbe ebu-Ejjuba el-Ensarija, koji je bio zastavnik vojske posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda (a.s) i jedan od njegovih bliskih ashaba.

Ensari je preminuo tokom prve arapske opsade Konstantinopolja, u VII stoljeću, a njegov mezar je pronađen nakon osvajanja Istanbula. Džamiju i turbe mu je podigao sam sultan Mehmet II Osvajač, 1459. godine.

El-Ensari zauzima posebno mjesto kod ashaba poslanika Muhammeda (a.s.). Ejjub je sedam mjeseci bio domaćin koji je u vlastitoj kući ugostio Poslanika (a.s), nakon njegove hidžre u Medinu. On ga je pažljivo čuvao i podučavao onome što bi mu dolazilo, Božjim nadahnućem. U svim turističkim prospektima i vodičima, el-Ensari se spominje kao “najmilija” osoba u Istanbulu.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Turbe je smješteno u sred džamijskog harema. Osmougaonog je oblika, sa kupolom. Naročito veliki broj vjernika se okuplja petkom, upućujući Bogu dove za el-Ensarija.

Oko džamijskog dvorišta i unutar njega je veliki broj golubova, stara stabla plantana, što ovom mjestu daje pomalo mističnu dimenziju, gdje se prošlost susreće sa sadašnjošću. Svakodnevno, u džamijskom haremu vlada velika gužva. Često je odmilja nazvana i “činija za salatu”, jer se u njoj mogu susresti posjetioci iz svih dijelova svijeta.

Pogledajte video :


Adresa :

  Cami Kebir Sk. No:1 | Merkez Mh, Istanbul 34050


Kako doći :

  Posjetioci do džamije Eyup Sultan mogu doći kopnenim ili morskim putem. Brodice sa Uskudara do Zlatnog roga dolaze preko Karakoya, Eminonua, Kasimpaše, Haskoya, Aksaraya, Sutludžea i konačnu stižu u Eyup.


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''