office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Eyup Sultan džamija

Džamiju Eyup Sultan u Istanbulu opisuju kao jednu od omiljenih džamija u islamskom svijetu, naročito za posjetioce iz inostranstva. Smještena na mjestu gdje se gradske zidine sastaju sa Zlatnim rogom, “najsvetija” džamija i turbe Eyup Sultanu su jedna od lokacija koja privlači najveći broj turista u Gradu na Bosforu.

U skoro svakom od turističkih vodiča i prospekata, džamija Eyup Sultan i turbe smješteno u njenom haremu, opisani su kao jedno od najsvetijih mjesta u muslimanskom svijetu, gdje molitve (namaze) svakodnevno obavljaju na hiljade muslimana. Posebno je poznata po jutarnjim namazima.

U haremu džamije se nalazi turbe ebu-Ejjuba el-Ensarija, koji je bio zastavnik vojske posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda (a.s) i jedan od njegovih bliskih ashaba.

Ensari je preminuo tokom prve arapske opsade Konstantinopolja, u VII stoljeću, a njegov mezar je pronađen nakon osvajanja Istanbula. Džamiju i turbe mu je podigao sam sultan Mehmet II Osvajač, 1459. godine.

El-Ensari zauzima posebno mjesto kod ashaba poslanika Muhammeda (a.s.). Ejjub je sedam mjeseci bio domaćin koji je u vlastitoj kući ugostio Poslanika (a.s), nakon njegove hidžre u Medinu. On ga je pažljivo čuvao i podučavao onome što bi mu dolazilo, Božjim nadahnućem. U svim turističkim prospektima i vodičima, el-Ensari se spominje kao “najmilija” osoba u Istanbulu.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Turbe je smješteno u sred džamijskog harema. Osmougaonog je oblika, sa kupolom. Naročito veliki broj vjernika se okuplja petkom, upućujući Bogu dove za el-Ensarija.

Oko džamijskog dvorišta i unutar njega je veliki broj golubova, stara stabla plantana, što ovom mjestu daje pomalo mističnu dimenziju, gdje se prošlost susreće sa sadašnjošću. Svakodnevno, u džamijskom haremu vlada velika gužva. Često je odmilja nazvana i “činija za salatu”, jer se u njoj mogu susresti posjetioci iz svih dijelova svijeta.

Pogledajte video


Kako doći

Posjetioci do džamije Eyup Sultan mogu doći kopnenim ili morskim putem. Brodice sa Uskudara do Zlatnog roga dolaze preko Karakoya, Eminonua, Kasimpaše, Haskoya, Aksaraya, Sutludžea i konačnu stižu u Eyup.


Adresa

Cami Kebir Sk. No:1 | Merkez Mh, Istanbul 34050


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogeladti ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''