office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ortakoy džamija

Ortakoy džamija – lijepa džamija u prekrasnom Istanbulu. Treba pojasniti da je džamija službeno poznat kao Velika džamija Mecidiye (Buyuk Mecidiye Camii).

Ona se nalazi u okrugu Ortakoy u novom dijelu grada u blizini Bosforskog mosta. Džamija je izgrađena od 1853-1854 u Osmansko baroknom stilu. Džamija je sagrađena po nalogu sultana Abdul-Majid sredinom XIX vijeka.

Zbog svog položaja na samoj obali Bosfora i elegantnoj strukturi predstavlja jedanu od najboljih primjera Otomanske arhitekture.

U 1853., sultan Abdul-Majid je naručio izgradnju džamije arhitekti Nigogosu Balian, tvorcu Dolmabahce palače, koja je podignuta u najkraćem mogućem roku. Džamija izgrađena u stilu Osmanskog baroka.  Džamija ima dva minareta.

Džamija stoji na rtu, koji su Bizantinci zvali Claydon, što se prevodi kao “ključ” (Bosfora). Ona pruža prekrasan pogled na poznatom Bosforski most, koji je jedan od najljepših i najduži viseći mostova na svijetu.

Ortakoy džamija danas je jedna od glavnih atrakcija Istanbula.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Adresa :

  Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1 D:1, 34347 Beşiktaş/İstanbul


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''