office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Džamija na Taksimu

Novoizgrađena džamija na poznatom istanbulskom trgu Taksim, u kojoj istovremeno namaz može obavljati 2.250 osoba, svečano je otvorena u maju 2021 godine.

Riječ je o džamiji čiji je kamen temeljac položen 2017. godine, a projekt nove ljepotice na Bosforu potpisuju arhitekte Sefik Birkiye i Selim Dalaman.

Džamija, koja je već postala simbolom trga Taksim, u neposrednoj je blizni Grčke ortodoksne crkve, što će predstavljati posebnu cjelinu.

Kompleks džamije nalazi se uz sami plato Taksima, a uključuje parking, konferencijske i izložbene dvorane, kao i digitalnu islamsku biblioteku.

Visina munara 61 metar

Visina džamije je 21 metar. Glavna kupola, koja ima promjer 28 metara, visoka je devet metara. Visina dvije munare isnosi po 61 metar.

Kaligrafske radove i ukrašavanje džamije radili su umjetnici Davut Bektas i Adem Turan.

Na centralnoj kupoli ispisani su ajeti kur’anske sure Fatiha. Džamiju također krase i odlomci iz kur’anskih sura Ali-Imran, Al-Bakara, Hasr, Ihlas, En-Nisa, Ra’d.

U untrašnjem dijelu džamije, a što je karakteristično za džamije građene u stilu osmanske arhitekture, na zidovima se nalazi šest kaligrafskih ispisa. Na prednjem zidu “Allah” i “Muhammed”, a na bočnim zidovima imena četvorice pravednih halifa: “Ebu Bekr”, “Omer”, “Osman” i “Alija”

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

U džamiji na Taksimu postavljen je posebno tkani tepih u boji devine dlake, koji je rađen u turskom gradu Manisi.

Visina mihraba džamije iznosi 8,5 metara. Na površini mihraba ispisana su Božija lijepa imena (Esma ul-Husna), na sredini ”Nema boga osim Allaha, Muhammed je Njegov Poslanik”. (Kelime-i Tevhid). U donjem dijelu mihraba na turskom jeziku ispisan je ajet iz Kur’ana: “Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!”

Minber i ćurs su također posebno dizajnirani za ovu džamiju, na njima su ispisana Allahova lijepa imena.

Džamija ima četiri ulaza

Džamiju osvjetljuje luster širine 12 i dužine 20 metara, sa ukupno 60 sijalica.

Glavna ulazna vrata džamije, koja ima ukupno četiri ulaza, izrađena od čelika. Glavna vrata visoka su sedam metara, široka tri metra i 10 centimetara.

Komleks džamije uključuje i trospratni parking sa kapacitetom 165 vozila.


Adresa :

  Gümüşsuyu, Taksim Cd. 2 B, 34437 Beyoğlu/İstanbu


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''