office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Karije (Hora)

Džamija Hora (do skoro je bila crkva i muzej) smještena je u sjeverozapadnom dijelu starog Carigrada i predstavlja jedan od najljepših primjera preporoda Paleologa. Pola vijeka nakon osvajanja Carigrada 1453. godine pretvorena je u džamiju, da bi nakon rokonstrukcije i konzervatorskih radova započetih 1948. godine pretvorena u muzej, a ponovo u džamiju 2020 godine.

Njene freske i mozaici spadaju u vrhunac vizantijske umjetnosti i ona predstavlja najposjećeniju turističku atrakciju iz vizantijskog perioda u Istanbulu, uz Aja Sofiju i cisternu Baziliku.

Čest naziv crkve (sada džamije) je jednostavno Hora što je označavalo da je crkva u polju odnosno van gradskih zidina. Porijeklo imena je vezano za doba njene izgradnje početkom V vijeka kada se ona nalazila van gradskih bedema tzv. Konstantinovog bedema tj. u polju. Iako se izgradnjom Teodosijevog bedema crkva našla unutar grada, zadržala je stari naziv.

Pored tog naziva, u upotrebi je i termin Karije koji predstavlja osmanski naziv džamije u koju je crkva pretvorena početkom 16. vijeka.

Oko pola vijeka nakon osvajanja grada, crkva je po nalogu Atik Ali paše, koji je bio veliki vezir sultana Bajazita II (1481—1512) pretvorena u džamiju nazvanu Karije.

Da bi se njena unutrašnjost prilagodila potrebama islama, mozaici i freske su prekrivene slojem maltera. Zgrada je vremenom oronula i prilikom istraživanja njene unutrašnjosti 1948. godine američki vizantolozi su ispod sloja maltera otkrili vizantijske ikone i mozaike, posle čega se pristupilo detaljnoj obnovi građevine i otkrivanju prvobitnog sloja. Radovi su trajali čitavu deceniju i ona je 1958. godine je otvorena za javnost kao muzej koji se zvanično zove Karije po nazivu džamije. Od 2020 godine je ponovo džamija.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]


Adresa i kontakt :

  Kariye Camii Sokak 18, Edirnekapı

  0212-631 9241


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''