office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Plava džamija

Pravo ime džamije nije Plava džamija, već Sultanahmet Camii, u prevodu džamija sultana Ahmeda. Razlog zašto je nazivaju plavom je taj što u enterijeru preovladava pretežno plava boja pločica.

Izgradnja džamije je počela 1609. godine, kada je osmanski sultan Ahmet I odlučio graditi bogomolju koja će biti bolja od Aja Sofije. Imenovao je carskog arhitektu Sedefhar Mehmet Agu za predvodnika projekta izgradnje džamije.

Izgradnja je trajala sedam godina, a džamija je svoja vrata vjernicima otvorila 1616. godine. Sultan Ahmet I je umro samo godinu dana nakon završetka izgradnje njegovog remek djela, u 28. godini života, a ukopan je u njenom haremu, gdje se danas nalaze i mezari njegove supruge i trojice sinova. Kao i uz mnoge druge džamije iz tog doba, uz nju su sagrađena turbeta njegovog vakifa, medresa i bolnica.

Jedina džamija u Istanbulu sa šest minareta

Džamije obično imaju dva ili četiri minareta, odnosno stubova po kojima iz daleka prepoznajete džamije, a džamija sultana Ahmeda ima ih čak šest. Navodno je do toga došlo greškom kada je sultan Ahmed arhitekti napomenuo da želi zlatne (altin) minarete, što je arhitekt shvatio kao šest (alti) minareta.

Do tad je šest minareta imala jedino džamija Harem u Meki, koja se smatra najsvetijom džamijom od svih. Kako bi se smirile tenzije, u Meki je naređeno da se doda još jedan, sedmi minaret.

Iako je jedinstvena džamija u Istanbulu, po broju minareta, Sultan Ahmetova džamija nije i jedina islamska bogomolja sa šest minareta u Turskoj. Postoje još dvije takve.

  • Hazreti Mikdat džamija u Mersinu, na jugu Turske;
  • Sabanci Merkez džamija u Adani, na jugu Turske.

Plava džamija je tako velika da može primiti na hiljade vjernika. U svakom trenutku, u Plavoj džamiji može klanjati oko 20 hiljada ljudi. Na kojoj je 260 prozora, pa u poređenju sa ostalim džamijama, koje su sponzorisali sultani, prima mnogo više sunčeve svjetlosti.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Sultan Ahmetova džamija je osim za vjerske obrede popularno mjesto i za brojne turiste. Oko 20 hiljada turista dnevno posjeti ovu džamiju.

Ovaj projekt sultanu Ahmedu bio je toliko važan da je i sam pomagao u izgradnji džamije. Alat koji je koristio danas se čuva u palati Topkapi smeštenoj tik do džamije, a koja je služila kao službena rezidencija kraljevske porodice.

Ima 20 hiljada pločica

Svaka od pločica koja se nalazi u enterijeru džamije isečena je i obojena ručno. Najstarije pločice oslikane su motivima cveća i drveća, a vidljivi su i apstraktni motivi kao dobar primer stila iznik iz 16. veka. Ima ih više od 20.000 i savršeno dočaravaju stil Otomanskog carstva.

340 džamija

Turski grad Istanbul, koji sa 14,8 miliona stanovnika čini 18,5 posto ukupnog stanovništva Turske, ujedno je i grad sa najvećim brojem džamija u ovoj zemlji. U ovom gradu nalazi se 3.362 džamije, a samo u istanbulskoj četvrti Fatih smješteno je 340 džamija


Adresa i kontakt :

  Sultanahmet Mah At Meydani Cad No: 7, İstanbul 34122, Türkiye

  +90 212 458 44 68

 info@sultanahmetcamii.org


Raspored :

  Ulaz besplatan

  Može se posjetiti svakoga dana

  08:30 –  11:30h

  13:00 – 14:30h

  15:30 – 16:45h

  Petkom je otvorena od 13:30h


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''