office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Fatih džamija

Izgrađena je u periodu od 1463. do 1470. godine na lokaciji bivše crkve Sv. Apostola. Ime je dobila po Fatih Sultan Mehmedu II, osmanskom sultanu koji je 1453. godine osvojio Konstatinopolj.

Bila je najveći primjer osmansko-islamske arhitekture do tog datuma i predstavlja važnu fazu u razvoju klasične osmanske arhitekture.  Nakon velikog broja oštećenja uslijedila je kompletna rekonstrukcija koja se završena 1771. godine u klasičnom osmanskom stilu, sa elementima baroka, koji se mogu primijetiti na ukrasima velike kupole. Kupola ima prečnik 26 metara sa podrškom četiri polukupole. Radovi su se odvijali pod nadzorom mimara Mehmeta.

Pored džamije u sklopu kompleksa nalazilili su se još medresa, biblioteka, karavanska stanica, hamam (kupatilo), bolnica, imaret (kuhinju), pijaca i turbe. U turbetu se nalaze mezari Sultana Mehmeta II Fatiha, njegove supruge Gullbahar Hatun i Nakşidil Sultanije koja je bila supruga Sultana Abdul Hamida I i majka Sultana Mahmuda II.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Adresa :

  Ali Kuşçu, Fatih Türbesi Sk. No:1, 34083 Fatih/İstanbul


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''