office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mala Aja Sofija

Svi o Aja Sofiji, niko o Maloj Aja Sofiji. Podigli su je Justinijan i njegova žena Teodora u VI veku kao pravoslavnu Crkvu svetaca Srđa i Vaha, zaštitnika rimske hrišćanske vojske.

Bila je „studija“ za „veliku“, „pravu“ Aja Sofiju, glavnu crkvu Imperije, pa se zato i zove Mala. Jedna je od najvažnijih ranovizantijskih građevina u Istanbulu. Ka njoj se, od Trga Sultanahmet i Plave džamije, ide kroz Arasta bazar, pa ulicom Kučuk Aja Sofija, ka pruzi i Mramornom moru, u Kumkapi. (Kumkapi, „peščana vrata“ – deo je grada u kome su živeli Jermeni; i sad ima njihovih crkava, tu je i jermenska patrijaršija.)

Posle osvajanja Konstantinopolja 1453, Mala Sv. Sofija ostala je netaknuta sve do Bajazita II, koji na presto dolazi 1481. Tada ju je Husein aga, šef aga u Topkapi saraju, pretvorio u džamiju, i postala je Kučuk – takođe mala, ali na turskom.

Mozaici u crkvi prekrečeni su, dodati su trem i dvorište, obavezni šedrvan, i, naravno, minaret.

Mala Sv. Sofija stavljena je pre nekoliko godina na listu Uneska i posle temeljne rekonstrukcije ponovo otvorena septembra 2006. za turiste i vernike.

Očuvan je friz posvećen Justinijanu i Teodori, i lepi mermerni stubovi. Na nekima još stoje monogrami carskog para, a na galeriji, grčkim slovima, piše kome je crkva posvećena. U spisima starostavnim zabeleženo je da je galerija bila povezana sa dvorom posebnim hodnikom, kojim su na službu dolazili car i njegova pratnja.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Šedrvan je takođe „kučuk“, baš mali, a nalazi se pored groblja u kome je i turbe Husein age, u šumici drugih, znatno manjih nadgrobnih spomenika. To je i jedino turbe na ovom groblju, i vrlo skromno, iako, pretpostavljamo, nije bila mala stvar rukovoditi agama u carskom saraju.

Sama građevina se danas koristi kao džamija, ali je otvorena za posetioce u doba kada je muslimanski vernici ne koriste za molitve. Nalazi se na kraju istoimene ulice, a neposredno uz nju prolazi železnička pruga.

Pogledajte video :


Adresa :

  Kucuk Ayasofya Mh., Kucuk Ayasofya Cami Sk. No:20Istanbul 34122


Kada posjetiti :

  Otvorena svakoga dana

  09.00 – 20.00h


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''