office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Egipatski bazaar

Misir čaršija ili bazar začina u Istanbulu mjesto je koje morate obavezno posjetiti.  Nalazi se neposredno pored železničke stanice Sirkedži, poslednje stanice čuvenog Balkan Expresa.

Misir čaršija na turskom znači egipatska pijaca, jer roba prodavana na ovoj nadaleko čuvenoj pijaci je dolazila najčešće direktno iz Egipta.

Danas je to vrlo uređena pijaca najšire game začina, turskih slatkiša, svih vrsta čajeva. Ovo je mjesto i za one sa najprobirljivijim ukusom, a igra boja je krajnje dinamična, totalno živopisna i egzotična pijaca svega ili onoga nema šta nema!

Misir čaršija, je poslije Kapali čaršije najveća nadkrivena tržnica u Istanbulu. Pijaca je izgrađena 1660. godine po nalogu sultanije Turhan, majke sultana Mehmeda IV, na mjestu stare venecijanske pijace…

Za vrijeme OTOMANSKE IMPERIJE ili Osmanlija najviše se prodavala roba iz Egipta, po čemu je ova pijaca i dobila ime Misir čaršija, budući da se na turskom jeziku zadržao nekadašnji naziv Egipat- Misir.

Drugi naziv, pijaca začina, dobila je jer su se ovde stoljećima prodavali začini i razne ljekovite trave. Danas ovde možete naći sve mirise i ukuse na jednom mijestu.

Prodaju se čajevi, slatkiši, orijentalni mirisi, suho voće i razne druge turske slatke delicije.

Pijaca je igrađena u obliku slova L, i unutar nje se nalazi više od 200 dućana sa raznovrsnom robom. Pijaca je pokrivena olovnim kupolama, i ima 6 kapija- čime je omogućen ulaz sa raznih strana…

KADA UGOSTIMO DRAGE MUSAFIRE U Misir čaršiji u šali im kažemo ovo je nama „najukusnije mijesto“ u gradu Stambolu u megapolisu na Bosforu.

Zaista je vrijedno da dođete i uživate u svim bojama i mirisima koji će vas sačekati već na svakom od ulaza. Kao i u Kapali čaršiji i ovdje je cjenkanje obavezno, pogotovo kada ste turista.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Pošto je ovo postalo pravo turističko mijesto, ne čudi što su cijene porasle. Sve proizvode koje ovde vidite sigurno ćete pronaći i u nekim drugim dućanima po dosta povoljnijoj cijeni.

Ipak naš je savjet da obavezno posjetite ovu pijacu, pa ako ne zbog kupovine onda bar zbog nezaboravnog doživljaja i uživanju za sva čula koje vam Misir Čaršija nudi…

Pogledajte video :


Adresa i kontakt :

  Rüstem Paşa, Erzak Ambarı Sok. No:92, 34116 Fatih

+90 212 513 65 97


Radno vrijeme :

OpisRadno vrijeme
Ljeti08.00 - 19.30h
Zimi08:00 - 19:00h
Otvoreno svakoga danaDa
29. oktobraZatvoreno
Islamski vjerski prazniciZatvoreno
UlazBesplatno

   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''