office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Galata kula

Galata kulu kao jedan od najupečatljivijih simbola Istanbula, zbog očaravajućeg pogleda na njegova znamenja poput Bosfora, Zlatnog roga, Aja Sofije i dvorca Topkapi posjećuje sve veći broj turista iz svih dijelova svijeta.

Kula je podignuta 528. godine za vreme Justinijana I kao Veliki Bastion, ali je bila uništena tokom četvrtog krstaškog pohoda. Kada su se Đenovljani naselili u Peri, obnovili su kulu 1348. godine nazvavši je Hristov toranj. Ona je činila vrh spoljašnjeg bedema đenovljanskog naselja.

Nakon što je osvojen Istanbul, toranj je najprije korišten kao zatvor, a potom kao skladište za brodice.

U doba kada je izgrađena, Galata kula je sa devet spratova i 67 metara bila i najviša građevina u Gradu na Bosforu. Nadmorska visina u prizemlju je 35 metara iznad površine mora. Toranj ima spoljašnji prečnik od 16,45 metara, na bazi; dok je unutrašnji prečnik 8,95 metara. Zidovi su debeli 3,75 metara.

Kula je obnovljena 2020. godine od kada je otvorena za posjetioce. Restorana više nema. Oko nje se nalazi mali trg u čijem sklopu se nalaze ostaci spoljašnjih bedema nekadašnjeg đenovljanskog naselja.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Kula pruža najbolji pogled na panoramu grada.

“Morate posjetiti ovaj objekat kako biste vidjeli neke od najljepših prizora u Istanbulu.

Po mogućnosti, dođite ovdje u rano jutro, kada nema mnogo gužve.

Dok razgledate krajolik, shvatićete zašto su još prije 1500 godina odabrali baš ovo mjesto.”

Pogled sa Galata kule

Sada Galata Tower djeluje kao muzej s otvorenom promatračnicom. Toranj ima lift, tako da se možete udobno popeti na promatračnicu.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni koja se nalazi u crvenom retro tramvaju koji stoji pored tornja. Na podovima tornja možete se diviti raznim muzejskim izložbama, gore s’ terase – panorami grada .

Pogledajte video

Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena i radno vrijeme
Ulaznica175,00 TL
Radno vrijeme :
Otvoreno svakoga danaDa
Radno vrijeme08:30 - 23:00h
Ulaznice možete kupiti do 22:00 h

Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home-2” wrap=”i”]  Okrug Bereketzade, Ulica Büyük Hendek, broj: 2 – 34421 , Galata / Beyoğlu / İstanbul

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +90 (212) 293 81 80


[wp-svg-icons icon=”location-2” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogeladti ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''