office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Galata most

Most Galata (na turskom Galata Köprüsü) je most koji se nalazi na Zlatnom rogu u Istanbulu. Od kraja 19. vijeka, naročito, most je ušao u tursku kulturu, često spominjan u književnosti, poeziji i romanima. Povezuje stari dio Istanbula (četvrti Bayazit, Fatih, Sultanahmet, Eminönü) sa četvrtima Galata, Beyoğlu, Harbiye i druge četvrti na sjeveru evropskog dijela grada Istanbula. Preko Galata mosta idu automobili, tramvaj i pešaci.

Šetnja preko ovog mosta je nešto što morate napraviti kad ste u Istanbulu. Most je prepun restorana, blizu je i ribarnica sa svježom ribom, a možete posmatrati ribe ili zalazak sunca. Posjetiti Istanbulu nije potpun ako kod Galata mosta ne probate Balik Ekmek, odnosno sendvič od ribe.

Tokom dana ovo mjesto je omiljena destinacija za ljude koji vole da pecaju. Ako želite da razgledate, fotografišete ili samo uživate u pogledu, jer ovo je pravo mjesto na kome možete provesti mirno popodne.

Na svakoj strani obale, postoje šetališta ispod mosta koja imaju bogatu ponudu kafića, barova i restorana u kojima se možete opustiti, ispijati turske čajeve i gledati mještane kako puše svoje nargile. Stvarno jedno divno, ušuškano mjesto koje pritom nudi veliki broj pristupačnih restorana u kojima možete ručati svaki dan.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Pogledajte video :


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Galata most”