office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Gradske zidine

Jedna od najzanimljivih znamenitosti za turiste su Gradske zidine s tvrđavama. Zidine su dugačke 1940 metara te imaju pet tvrđava i šesnaest kula i bastiona.

Gradske zidine su jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi i primjer razvoja arhitekture tvrđava. Gradnja prvih utvrda započela je već u 8. vijeku, ali je najintenzivnija izgradnja bila od sredine 15. do kraja 16. vijeka. Veliki potres 1667. nije ih mnogo oštetio.

Šetnjom dubrovačkim zidinama upoznat ćete i neke od impozantnih tvrđava koje su služile obrani Dubrovačke Republike. Od pet tvrđava tri su sastavni dio gradskih zidina – Minčeta, Bokar i Sv. Ivan, a dvije su samostojeće, Lovrijenac na zapadu i Revelin na istoku. Izgrađene u 10. vijeku i izmijenjene u 13. i 14. vijeku.

Jake tvrđave poput Lovrijenca na Pilama i Revelina na Pločama, mada su odvojene od zidina, spadaju u obrambeni sistem. Zid je na pojedinim mjestima visok 22 m.
Debljina zida s kopnene strane je od 4 do 6 m, a s morske strane 1.5 do 3 m. S kopnene strane pred glavnim zidom je predziđe s 10 polukružnih bastiona, a pred njima je u prošlosti bio i jarak. Glavni zid ima 14 četverouglastih kula, 2 okrugle kule, 2 ugaone utvrde i 4 bastiona.
Tri su ulaza na gradske zidine: na Stradunu kod vrata od Pila, kod Tvrđave sv. Ivana i kod Tvrđave sv. Luke.

Gotovo na svim fotografijama Dubrovnika, iz daljine ili zraka, zidine su prvo što ćete uočiti.

Ukupno oko dva kilometra, gradske zidine Dubrovnika pružaju izvrsnu lokaciju za povremenu šetnju i nude brojne vrhunske poglede na Jadransko more i prema unutrašnjosti starogradske jezgre.

Ove zidine su visoke i debele i po šest metara, tako da su bile odlična zaštita od napadača.

Nekada su branile grad od neprijatelja, a nedavno se tamo snimala jedna od najpoznatijih svjetskih serija Igra prijestolja, a danas je rado obilaze turisti.

Drugi najatraktivniji muzej pod otvorenim nebom na svijetu otvoren je za obilaske posjetiteljima tijekom cijele godine, kroz tri dostupna ulaza – kod crkvice sv. Luke na istoku, kod crkve sv. Spasa neposredno po ulasku u staru gradsku jezgru s Pila i kod Pomorskog muzejatvrđave sv. Ivan.

Dubrovnik se svojim zidinama nije izdvajao od ostalih europskih gradova, ali su kompaktnost i monumentalnost njegovih kamenih zidova zacijelo ostavljale snažan dojam. Zbog visoke kvalitete kamena kojim su građene, zidine su opstale do današnjih dana u gotovo izvornom obliku, ostvarujući sklad i sraštenost s urbanim tkivom Grada.

Glavni ulaz na gradske zidine

Na Placi kod unutarnjih vrata od Pila, između zapadnog dijela gradskog zida i Crkve sv. Spasa, je glavni ulaz na zidine, a penjući se prema zapadu stiže se do tvrđave Minčeta.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli (vaučer): 200,00 Kn (oko 27 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca i mlađi od 18 (vaučer): 50,00 Kn (oko 6,5 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Studenti (vaučer) : 50,00 Kn (oko 6,5 Eura) (Samo sa važećim studentskom iskaznicom)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Novinari, vojnici HV, policajci, invalidi: 50,00 Kn (oko 6,5 Eura)

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Građani Dubrovačko-neretvanske županije: besplatno sa ličnom kartom direktno na ulazu.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Besplatan ulaz na zidine imaju sve škole Županije dubrovačko-neretvanske uz prethodnu najavu, članovi Društva, turistički vodiči, vodiči grupa-ako vode grupu.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Naša preporuka je da kupite Dubrovnik card, kako bi uštedjeli novac.


Radno vrijeme:

Ljeti :
Zimi :

One Reply to “Gradske zidine”

You must be logged in to post a comment.