office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pomorski muzej

Pomorski muzej smješten je na prvom i drugom sprau tvrđave Sv. Ivan.

Pomorski muzej osnovan je 1949. na inicijativu Jadranskog instituta Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas HAZU), a od 1987. nalazi se u sastavu Dubrovačkih muzeja.

Glavni dio fundusa nastao je brojnim donacijama dubrovačkih građana Domorodnom muzeju u prvoj polovini 20. vijeka i predmetima s izložbe “Dubrovačko pomorstvo kroz vjekove”, koja je bila postavljena 1941.

Muzej je od 1952. smješten na prvome i drugom spratu Tvrđave sv. Ivana. U prošlosti ta je utvrda štitila ulaz u gradsku luku i bila je jedna od najvažnijih u odbrani grada. Gradnja tvrđave započela je 1346., a današnji je izgled definiran krajem 16. vijeka.

U 19. vijeku pregrađena je na dva sprata, a na mjestima na kojima su bili otvori za topove probijeni su prozori.

Muzej sistemski prikuplja, obrađuje, izlaže i objavljuje muzejsku građu iz pomorske prošlosti dubrovačkoga kraja, sve od antičkih vremena.

Danas raspolaže fundusom s više od pet hiljada predmeta u petnaest zbirka.

U stalnom postavu otvorenome 1986. predstavljeno je više od sedam stotina predmeta u okviru nekoliko tematskih cjelina koncipiranih tako da u hronološkom slijedu ilustriraju razvoj dubrovačkog pomorstva: “Od kasne antike do pada Dubrovačke Republike”, “Pomorstvo dubrovačkog kraja u 19. vijeku” i “Pomorstvo dubrovačkog kraja u 20. vijeku”.

Muzej ima bogatu knjižaru s više od jedanaest hiljada naslova stručne pomorske i srodne literature.

Od 1998. Muzej je član Udruženja mediteranskih pomorskih muzeja (Association of Mediterranean Maritime Museums), kojemu je sjedište u Barceloni.

Po raznovrsnosti i vrijednosti građe koju posjeduje, Pomorski muzej je jedan od vodećih muzeja pomorske tematike u Hrvatskoj i najbolje mjesto gdje se može upoznati bogata dubrovačka pomorska baština.


Adresa i kontakt :

  Tvrđava svetog Ivana

  +385 20 323 904


Ulaznice :

  Cijena ulaznica od 130 kn (oko 13 Eura) za individualce i 50 kn (oko 6,5 Eura) za učenike i studente obuhvata:

Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja.

  Naša preporuka je da kupite Dubrovnik card, kako bi uštedjeli novac.


Radno vrijeme

  Četvrtak – Utorak : 09.00-18.00

Dubrovački muzeji ne rade srijedom te na Božić, Novu godinu i Festu sv. Vlaha (3 februar).

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex