office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Istiklal ulica

Najpoznatija ulica i pješačka zona u Istanbulu je Istiklal, koja izvire iz glavnoga trga Taksim. Ulica je u kaldrmi i nalazi se u istorijskom dijelu Istanbula. Ulica je duga 1,6 km.

Ulica je načičkana barovima, restoranima, klubovima gdje se može čuti uživo muzika, buticima, muzičkim kućama, galerijama, pozorištima, bioskopima, bibliotekama, čokolaterijama.

Ulica odiše nevjerovatnom energijom i specifičnom atmosferom kojoj doprinose raznoliki stilovi u arhitekturi – neoklasicizam, neogotika, neorenesansa, secesija, orijentalna arhitektura.

Preopterećena turistima, na prvi pogled neprivlačna je turistička odrednica, no male ulice koje je presijecaju i okružuju skrivaju pregršt zanimljivih hotela i barova konceptualnih i krajnje zanimljivih interijera.

Crveni tramvaj

Ne propustite vožnju tramvajem crvene boje koji će vas odvesti do trga Taksim.

Tramvaj je ukinut 1966. godine, ali se ponovo našao na šinama 1990. godine, iz nostalgije, ako ne iz praktičnih razloga, kako bi ukrasio Istiklal Caddesi, ulicu koja povezuje Taksim i Peru. Ovaj put, tramvaj je vraćen kao turistička atrakcija, koji je itekako popularan. Tramvaj je postao takav fenomen, da turisti ne žele napustiti Istanbul dok se ne provozaju tramvajem. Ono što je nekada bio nostalgični simbol Istiklala, postao je danas simbol cijelog grada.

Nostalgični tramvaj je u službi od 07,00 do 22,45 sati i dnevno prevozi oko 1500 ljudi.

Slijedeći put kada budete na Taksimu ili u Istiklal ulici – obavezno se provozajte!

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Pogledajte video


    Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Istiklal ulica”