office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kapali čaršija (Grand bazar)

Kapali čaršija ili Pokriveni bazar ili jednostavno Grand Bazar je jedna od najvećih i najstarijih pokrivenih pijaca na svijetu sa 61. pokrivenom ulicom i preko 3.000 prodavnica koje privlače između 250 i 400 hiljada posjetilaca dnevno. 2014. godine je proglašen najposećenijom turističkom destinacijom na svijetu sa 91.250.000 turista godišnje.

Grand Bazar je predstavljao centar trgovine u Otomanskom carstvu, koje se u jednom trenutku prostiralo na tri kontinenta. U rukama Otomanskog casrtva bile su sve trgovačke rute u Evropi i Aziji. U Kapali čaršiji su se nalazile brojne prodavnice, dvije džamije, karavansaraji i hanovi, gde su trgovci na putu svile mogli da prodaju svoju robu i odmaraju od puta.

Svako ko se bar jednom našao u Istanbulu, nije propustio priliku da obiđe ”Grand Bazar” koji se nalazi na samo 15-tak minuta od Aja Sofije. Ono što krasi ovu čaršiju je i velika posjećenost ljudi iz svih dijelova svijeta. Pored 25 hiljada zaposlenih, između 250 i 400 hiljada posjetilaca dnevno prođe ovim bazarom. Kapali čaršija je 2004. godine proglašena za najposećeniju turističku destinaciju na svijetu sa 91.250.000 turista godišnje.

Sitnice koje možete da nađete u Kapali čaršiji su upakovane u istoriju i tradiciju Istanbula i Turske, te ne treba žaliti ni jednu potrošenu tursku liru.

Mjesečni zakup lokala po kvadratnom metru u najprometnijem dijelu Kapali čaršije počinje od 2.000 dolara i dostiže čak 3.500 dolara, tako da je postala najvrijednija lokacija u Istanbulu, samim time i u Turskoj.

Ukoliko želite da prođete što bolje prilikom kupovine, neophodna vam je pomoć nekog Turčina (poznanika ili prijatelja). Bez obzira da li ste kupoholičar ili ne, atmosfera kakva vlada na Grand Bazaru je jedinstvena i nemojte je propustiti!

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Kapali čaršija je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Istanbula i zato ako planirate put u Istanbul, ovaj bazar jedan je od glavnih destinacija koje morate obići. Draži istanbulske Kapali čaršije ostavljaju bez daha, stoga odaberite datum, spakujte kofere i upustite se u nezaboravno putovanje Istanbulom.

Pogledajte video :


Radno vrijeme :

  09.00 – 19.00h , Ponedjeljak – Subota

  Ulaz je besplatan


Adresa i kontakt :

  Kalpakçılar Cad. Sorguçlu Han No: 22 , Kapalıçarşı Beyazıt İstanbul

  +90 212 519 12 48


   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje