office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Knez Mihailova

Knez Mihailova ulica je najpoznatije beogradsko šetalište, čuvar tradicije i impozantne historije grada. Ne možete otići iz Beograda a da je ne posjetite, ne osmotrite dobra stara kulturna zdanja ili ne pazarite u nekoj od prodavnica poznatih brendova.

Jedna od najstarijih i najznačajnijih ulica Beograda, nastala krajem 70-ih godina 19. vijeka, Knez Mihailova predstavlja glavno svjedočanstvo o kontinuiranom trajanju i napretku grada.

Vjeruje se da je još u rimsko doba ovdje bilo središte Singidunuma , a u vrijeme Turaka na ovim prostorima bile su ulice sa vrtovima , fontanama i džamijama.

Nakon izrade regulacionog plana Beograda, ulica je brzo izgrađena i dobila svoju fizionomiju i sadržaj. U njoj se grade kuće i nastanjuju najuticajnije i najbogatije porodice trgovačkog i političkog Beograda. Godine 1870. ulica je dobila ime – Kneza Mihaila.

Biblioteka grada Beograda izgrađena u renesansnom i klasičnom stilu gradnje, velelepna zgrada Srpske akademije nauka i umjetnosti ukrašena detaljima baroknog stila, jedna od zadužbina Nikole Spasića kao spomenik kulture, kao i zdanje od kamena – delijska česma koja se smatra najstarijom česmom u Beogradu krase Knez Mihailovu, a ukoliko želite prespavati u ovoj ulici na raspolaganju su visoko rangirani i kvalitetni hoteli i apartmani.

Veliku pažnju posjetilaca također izazivaju prodavnice poznatih brendova, koje ljudi stalno posjećuju.

Na raspolaganju su vam Zara, Terranova, Bershka, H&M, Nsport, Tudors, Planeta Sport, Legend, Adidas i mnoge druge. Radnje poput onih sa knjigama, obućom, aksesoarima, kozmetikom, kao i foto radnja Knez Mihailova kupcima nudi veliki raspon cijena koje variraju. Dakle, još jedan razlog zašto je ova ulica najpoznatija je i taj što svako sebi može da priušti bar jednu sitnicu.

Nakon kupovine možete predahnuti u mnogobrojnim kafićima i restoranima koje nudi Knez Mihailova. Popularni Starbucks smješten je također u ovoj ulici pa iskoristite priliku i probajte njihovu kafu ukoliko još niste imali priliku.

Znamenitosti, kafići i pregršt prodavnica, kao i direktan put koji vodi do najpoznatijeg parka – Kalemegdana, jesu razlozi zbog kojih se ulica Knez Mihailova visoko pozicionirala na turističkoj mapi i time kupila svoje obožavaoce.


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

You must be logged in to post a comment.