office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Skadarlija

Iako Skadarlija nema kapije, ulaskom u ovu ulicu, iz gradske vreve poslovnog i trgovačkog Beograda, otvaraju se kapije prošlog vremena u ovaj istorijsko ambijentalni kutak. Beograđani i gosti Beograda rado dolaze da provedu veče u ovoj kaldrmisanoj ulici sa željom da dožive duh prošlih vremena.

Među svim beogradskim znamenitostima, Skadarlija se ističe posebnom atmosferom – ova četvrt kao da živi u nekom drugom vremenu, gdje je sve posvećeno istinskom uživanju.

Skadarlija je turistička destinacija, boemska četvrt i jedan od simbola Beograda.

Skadarska ulica, u kojoj se Skadarlija nalazi, dužine je oko 500 metara, nalazi se u najstrožem centru Beograda. Zbog blizine Narodnog pozorišta, tu su krajem 19. i početkom 20. vijeka stanovali mnogi glumci. Uz glumce su naravno došli i drugi umetnici, pjesnici, pisci, slikari.

Inače, prema podacima iz publikacije “Beograd i njegove ulice” Danila Radojevića ulica je tako imenovana 1872. godine. Pre toga se zvala Ciganska mala.

Poznato je da glumci (verovatno zbog treme) ne jedu ništa prije predstave. Prilika da se nešto prezalogaji, a i popije, je upravo posle predstave, kada padne tenzija i već se bliži ponoć. Zbog toga su u Skadarliji nikle mnoge kafane, neke od najstarijih u Beogradu.

Skadarlija je bila slabo osvijetljena, popločana kaldrmom, kako je to bio običaj u tursko doba. Taj starinski izgled zadržan je i danas, samo je prostor između kamenja zaliven betonom.

Tako je i nastao stih:

„Noću,
kad je sitni sat,
ideš Skadarlijom,
da polomiš vrat!“

Skadarlija, koja je počela da liči na ostale ulice Beograda, je za potrebe turizma rekonstruisana da ponovo liči na Skadarliju sa početka 20. vijeka. Skadarlija je danas jedno od obaveznih mjesta koje posjećuju strani turisti.

Skadarlija je i mjesto gdje se posle svadbe dolazi na jelo i provod. To je ulica koja nikada ne spava, a uveče dobija poseban sjaj i tek tada kreće da se budi.

Na Skadarliju se naslanja i nekadašnja Beogradska industrija piva, tu su pekare, poslastičarnica, galerije i kafići. Postoji i pivnica i tržni centar, a ima se šta pojesti i stojeći, kupovinom hrane iz okolnih kioska. Na dnu Skadarlije (ulica je blago strma) je i druga po veličini, beogradska pijaca Bajloni.

Na kraju Skadarlije, ispred Bajlonijeve pijace nalazi se Sebilj česma – simbol i dar grada Sarajeva gradu Beogradu.

Ako niste posjetili barem jedan od kultnih restorana beogradske Skadarlije, kao da i niste bili u Beogradu. U ovim su se restoranima sastajali političari, glumci i umjetnici i gotovo niko nije ostao ravnodušan na taj boemski šarm Skadarlije.


Kako doći do Skadarlije 

Skadarlija se nalazi blizu centra grada. Do nje je lako doći od Trga republike, koji je izuzetno dobro povezan prevozima iz svih delova grada. Zbog blizine centru grada posetioci uglavnom laganom šetnjom prošetaju do Skadarlije.

Autobusi: 24, 26, 27, 27E, 31, 32E, 35, 37, 43, 44, 96 (stanica Trg republike), 16, 58, 95 (stanica Dom omladine).
Trolejbusi: 19, 21, (stanica Trg republike), 22, 28, 29, 41 (stanica Studentski trg).


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Skadarlija”

You must be logged in to post a comment.