office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Spomenik neznanom junaku

Na koti od oko 511m sagrađen je spomenik Neznanom junaku u znak zahvalnosti za sve borce koji su položili živote braneći Beograd i otadzbinu , a kojima se nije moglo utvrditi ime. U prošlim ratovima mnogo je takvih junaka bilo.

Iako je identitet ratnika zvanično nepoznat, prema nekim spisima, u grobu počiva sedamnaestogodišnjak islamske vjeroispovesti iz okoline Pešterske visoravni kojeg je 1915. godine usmrtila neprijateljska granata.

1932 godine poznati vajar Ivan Meštrović izložio je ideju kralju Aleksandru I Karađorđeviću o izgradnji spomenika Neznanom junaku. Dvije godine kasnije započela je gradnja. Cijeli objekat urađen je čuvenim Jablaničkim kamenom, koga su dovozili železnicom do stanice u Ripnju, a odatle seoskim volovskim kolima do proplanka (današnji veliki parking), odakle su ga vojnici u malim vagonima po, specijalno za tu svrhu postavljenim, šinama gurali do kote 511, gdje su ga majstori Ivana Meštrovića klesali, brusili i radili po projektu za ugradnju u spomenik. U međuvremenu kralj Aleksandar je ubijen u Marseju ali je Ivan Meštrović nastavio započete radove. Radovi su trajali četiri godine (1934-1938).

Za vrijeme drugog svjetskog rata spomenik je pretrpeo izvesna oštećenja, koja su dijelom sanirana, a dijelom namerno ostavljena da bi posjetioci mogli vidjeti kako su topovske granate udarale i potresale spomenik ali ga nisu mogle srušiti.

Veliki broj mermernih kocki je složen u ovaj spomenik, a svaka ugrađena kocka je teška 15 tona.

Spomenik je tako postavljen da je njegova ulazna strana okrenuta prema Beogradu, a do spomenika vodi veoma lijepo urađena staza sa impozantnim stepenicama od mermera. Taj dio je poput sedla, jer staza je između dva kupasta vrha (511m. i 493m.) a na lijevu i desnu stranu se spušta padina, tako da je taj dio Avale kao neko sedlo.

Samo postolje sagrađeno je i složeno od pet velikih mermernih kocki koje su na licu mjesta klesane i obrađivane. Unutar spomenika simbolično su položeni posmrtni ostaci junaka poginulih na Avali. Veliki broj stranih državnih delegacija sa svojim predstavnicima položili su venac na grob u znak poštovanja prema palim borcima.

Svojim umjetničkim rešenjem, Meštrović je ugradio u sastav spomenika osam velikih karijatida koje predstavljaju šest republika i dve banovine tadašlžnje Jugoslavije. Svaka je sa narodnom nošnjom svoje republike ili banovine. Težina svake karijatide je oko 15.000 kilograma.

Na prednjoj strani sa desna su Srpkinja i Crnogorka sa leva su Hrvatica i Slovenka, dok su na zadnjoj strani, prema Šumadiji, desno Vojvođanka i Makedonka a lijevo Bosanka i Dalmatinka.

Gledan sa bilo koje tačke u njegivoj blizini , spomenik odaje veličanstvenost i izaziva divljenje. Ako posmatramo ovaj podvig graditelja sa današnje tačke gledišta, reklo bi se da je bio potreban izuzetan napor svih izvođača radova da se u nekada vrlo skromnim uslovima gradnje, izgradi ovako velelepno zdanje.

Ova večna kuća Neznanog Junaka ostaje da podsjeća na minule ratove, teška vijekovna robovanja i tlačenja od strane tuđina, ali i na velike pobjede i stečenu slobodu posle niza krvavih ratova i borbi.


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.