office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Narodna Skupština Republike Srbije

Na samom početku Bulevara Kralja Aleksandra nalazi se zgrada doma Narodne skupštine Republike Srbije. Kao Savezna skupština poznata je još iz vremena SFRJ, a u medjuvremenu je bila i skupština državne zajednice SCG, da bi 2006. godine postala zvanično Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

Kamen temeljac položio je kralj Petar I Karadjordjević 1907. godine.

Medjutim, 1836. godine je na parceli današnje Narodne skupštine Republike Srbije bila je podjednako impozantna i velelepna zgrada, ali je imala drugu svrhu.

Naime za vrijeme vladavine Osmanskog carstva se na mjestu skupštine nalazila Batal-džamija, do 1789. godine poznata kao Ejnehan-begova džamija.

U tom periodu u Beogradu to je bila najveća i najpoznatija džamija u čijoj su neposrednoj blizini bili sahranjivani poznati Turci. Konačnu odluku o rušenju ove džamije doneo je Miloš Obrenović. U tom periodu od svega 11 džamija u Beogradu Batal-džamija bila je glavna turska bogomolja.

U brojnim sukobima je rušena i obnavljana, da bi tek 1766. godine bila potpuno popravljena i rekonstruisana. U predstojećim prevratima za Beograd, 1789. godine Ejenha-begova džamija je ozbiljno oštećena i tada se prvi put beleži naziv batal-džamija, gde batal znači napušteno.

Ubrzo nakon odlaska Turaka Osmanlija stara Batal-džamija je 1878. godine, po naredjenju namesnika Blaznavca, sravljena sa zemljom, a rušenje su za 230 dukata obavili Cincari.

Prvi projekat skupštine izradio je Konstantin Jovanović 1891. godine. Medjutim zbog političkih dogadjaja i ekonomskih uslova gradnja objekta je odložena nekoliko godina, i tada je poverena arhitekti Jovanu Ilkiću, pobedniku na novoraspisanom konkursu za projektovanje zgrade Narodne skupštine Srbije.

Zvaničan početak gradnje palate označen je polaganjem kamena temeljca 27. avgusta 1907. godine u prisustvu kralja Petra I Karadjordjevića i prestolonaslednika Djordja, narodnih poslanika i diplomatskog kora.


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Trg Nikole Pašića 13, Beograd

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +381 11 3026100


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.