office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kula Gardoš

Kula Gardoš jedna je od četiri Milenijumske kule koje su Ugarske vlasti izgradile na sve četiri strane svijeta, u najudaljenijim gradovima kraljevstva, u sklopu proslave hiljadugodišnice doseljavanja Mađara u Panoniju.

Kula visoka 36 metara izgrađena je na najužnijoj tački kraljevstva, u Zemunu, u gradu Beogradu, 1896. godine, na uzvišenju Gardoš, na temeljima drevne zemunske tvrđave Taurunum iz 9. vijeka koje se kao važna odbrambena tačka vijekovima izdizala iznad desne obale Dunava.

Zemunska Milenijumska kula, iz perioda Ugarske kraljevine, osim one u Mađarskoj, jedini je takav sačuvani spomenik koji je ostao na teritoriji drugih država.

Danas, nakon restauracije, kao kulturno-istorijski spomenik od posebnog značaja, Kula Gardoš sve više postaje jedna od posećenijih turističkih destinacija Zemuna i Beograda, u kojoj je posjetiocima na raspolaganju atelje i galerija Čubrilo, stalna postavka posvećena liku i djelu Milutina Milankovića, u vidu trodimenzionalnih modela i softvera o njegovom životu i radu i izlazak na vidikovac kule sa koga se 360° uokolo, pruža veličanstven pogled na Dunav, Zemun, Beograd i njihovu okolinu.

Obilazak kule započinje ulaskom u galeriju u podnožju građevine, gdje posjetioci nakon razgledanja stalne izložbe analognih fotoaparata, mogu pogledati i neku od postavki umjetničke fotorafije svjetski priznatih i neafirmisanih autora.

Na INFO PULT-u se mogu dobiti sve potrebne informacije i kupiti ulaznice za gornje spratove.


Radno vrijeme

10:00 – 19:00


Kako doći

  • Do starog jezgra Zemuna iz Beograda (Zeleni venac) se može doci autobuskim linijama 15, 84, preko Brankovog mosta, bulevara Nikole Tesle, do Zemuna. Silazi se iz autobusa na ulazu u Gradski park. Nakon obilaska gradskog parka, preko Glavne, Njegoševe i Sindeliceve ka Gardošu do platoa kod Kule.
  • Iz pravca aerodroma do Zemuna linijom 601, do Studentskog grada, pa linijom 45 do centra Zemuna, u Glavnoj ulici kod zgrade pošte. Nakon toga preko Njegoševe i Sindeliceve do platoa ispred Kule.

Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

You must be logged in to post a comment.