office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Novi dvor

Novi dvor je monumentalno zdanje u centru Beograda, na Andrićevom vencu u kome se nalazi sjedište Predsjednika Republike Srbije.

Ova građevina je spomenik kulture pod zaštitom države.  Izgrađena je u periodu od 1911. do 1922. godine kao dvor kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dvor je sagrađen (1877—1916) u akademskom maniru, sa elementima renesansne i barokne arhitekture, ali je originalni izgled vremenom izmenjen.

Nalazi se na Andrićevom vencu broj 1 i sa zgradom Starog dvora, u kojoj se nalazi Skupština grada Beograda, čini značajnu ambijentalnu celinu – dvorski kompleks na Terazijama.

U Novom dvoru je boravio kralj Aleksandar, u njemu je bio smješten Muzej kneza Pavla. Od 1953. godine Novi dvor koristili su Izvršno vijeće Srbije, Skupština Srbije (danas preko puta u Ulici kralja Milana), Predsjedništvo SR Srbije i, najduže, predsjednik Republike Srbije sa pratećim službama.

Zgrada Novog dvora, sa četiri etaže i karakterističnim ugaonim kubetom, predstavlja vrijedno arhitektonsko ostvarenje beogradskog graditeljstva posle Prvog svjetskog rata.

Na prvom spratu bile su smještene kraljeve i kraljičine privatne i radne prostorije: spavaće sobe sa pratećim odajama, kabineti, saloni, biblioteka i trpezarija. Na drugom spratu nalazili su se engleski i japanski salon, spavaće sobe i biblioteka. Namještaj i uređenje prostora nose osobenosti stilova Luja XIV, Luja XV i Luja XVI.


Adresa :

Andrićev Venac 1


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.