office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trg Republike

Trg republike je centralni gradski trg u Beogradu. Nalazi se u opštini Stari grad i obuhvata prostor između „Gradske kafane“, bioskopa „Jadran“, Narodnog pozorišta i Doma Vojske Srbije. Stari naziv trga bio je Pozorišni trg.

Trg Republike, glavno sastajalište Beograđana, početna je tačka za obilazak grada. Trg, kao kulturno i socijalno čvorište Beograda, gdje se istorija prepliće sa današnjicom, mjesto je okupljanja mladih i održavanja koncerata i manifestacija. Okružen je istorijskim zdanjima – Narodnog pozorišta izgrađenog po ugledu na milansku Skalu, Palate Reunione u kojoj je smješteno Pozorište Boško Buha i monumentalnom zgradom Narodnog muzeja, najvećeg i najstarijeg muzeja u Srbiji.

Centralni dio trga zauzima spomenik knezu Mihailu Obrenoviću, rad čuvenog venecijanskog vajara Enrika Pacija. Postavljen je 1882. godine, u znak sjećanja na kneza, koji je značajno unapredio privredni i kulturni život Srbije, a stradao u atentatu 1868. godine.

Prostor Trga republike je do sredine 19. veka bio van užeg gradskog područja. U srednjem veku ovde se nalazila granica naselja – utvrđeni šanac. Put od Carigrada do Beograda na Trgu se ulivao u čuvenu Stambol kapiju, koja se nalazila između spomenika knezu Mihailu i Narodnog pozorišta. Rušenjem Stambol kapije 1866. godine po nalogu Kneza Mihaila, započinje formiranje ovog prostora.

Plan Emilijana Josimovića za regulaciju „varoši u šancu“ iz 1867. godine i izgradnja Narodnog pozorišta 1869. uslovili su formiranje trga.

Trg Republike je dio cjeline „Stari Beograd“ i uživa status prethodne zažtite kao kulturno dobro.

Površina prostora Trga Republike iznosi oko 4 hektara na kojem, osim spomenika knezu Mihailu, postoji još nekoliko značajnik kulturno istorijskih spomenika: na zelenoj površini nekadašnjeg Kolarčevog imanja nalazi se spomenik Branislavu Nušiću, zatim spomenik Vasi Čarapiću u malom parku ispred Doma vojske i spomen ploča posvijećena pokojnom premijeru Srbije dr Zoranu Đinđiću.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Trg republike, Beograd


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Trg Republike”

You must be logged in to post a comment.