office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Krstarenje Bosforom

Jedn​o od dešavanja koja ne smijete propustiti prilikom posjete Istanbulu jeste i krstarenje Bosforom.

Brojne agencije koje organizuju krstarenje Bosforom i koje svoje ponude “stavljaju pred nos” ispred Sultan Ahme​d​ove džamije i A​ja Sofije često imaju previsoke cijene za isti doživljaj.  Za vožnju Bosforom možete iznajmiti turističku brodicu, međutim, morate biti oprezni.

Naime, neiskusni turisti su vrlo često na meti privatnih prevoznika čije su ture krstarenja uglavnom precijenjene. Stoga, dobro ocijenite kojom ćete brodicom krstariti. Savjet plus – ploviti možete i brodicama gradskog prevoza po znatno jeftinijoj cijeni, a sam užitak neće biti mnogo manji.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Krstarenjem Bosforom u toku dana nudi zaista predivne prizore, ali krstarenje u večernjim satima te Bosforski i Fatih Sultan Mehmet mostovi, koji spajaju azijski i evropski dio Istanbula ostavljaju bez daha. Boje rasvjete koja krasi mostove mijenjaju se svakih pet minuta što vas tjera da slikate do beskonačnosti.

Prilikom krstarenja Bosforom, s obzirom da su građevine osvijetljene u noćnim satima, možete vidjeti sve znamenitosti koje se nalaze uz obale Bosfora, ali i one malo dalje koje se zbog svoje visine ističu iznad krovova stambenih i poslovnih objekata.

​Tokom krstarenja možete vidjeti Dolmabahče palatu, Ortakoj džamiju koja se nalazi ispod Bosforskog mosta, dvorac Yildiz, evropska kula Rumeli hisari koja se smatra najljepšim primjerom vojne arhitekture na svijetu, a njena izgradnja trajala je samo četiri mjeseca, te brojne druge znamenitosti na azijskom i evropskom djelu Istanbula.​

Za Bosfor, moreuz dug 30-ak kilometara, koji povezuje Crno s Mramornim morem, mnogi kažu da je lična karta Istanbula.

Preko njega su sagrađena tri mosta :

  • Most šehida 15. jula, poznatiji kao Prvi most,
  • Most sultana Mehmeda Osvajača (oba su viseći mostovi i povezuju Evropu s Azijom, te imaju više voznih traka za cestovni saobraćaj),
  • Most sultana Selima I, koji je sa 322 metra visine najviši je viseći most na svijetu.

Prije vožnje, pogledate vremensku prognozu i odaberete najsunčaniji dan za krstarenje Bosforom.

Prije puta provjerite satnicu polazaka brodova jer se mogu razlikovati u zavisnosti od dijela turističke sezone, kao i cijene karte jer su i one podložne promjenama.

Pogledajte video

Cjenovnik :

OpisCijena
Povratka karta65,00 TL
Povratka karta za djeca mlađu od 12 godina32,,50 TL
U jednom pravcu39,00 TL
U jednom pravcu za djecu mlađu od 12 godina16,00 TL
Kraći obilazak Bosfora32,00 TL
Kraći obilazak Bosfora za djecu mladju od 12 godina16,00 TL
Djeca mlađa od 6 godinaBesplatno

   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''