office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Etnografski muzej Rupe

Etnografski muzej nalazi se u staroj žitnici iz 16. vijeka.

Etnografski muzej svoje začetke ima u zbirci tradicijske kulture, koja se počinje formirati početkom 20. vijeka. Znatno povećava svoj fond primjercima narodnih nošnja i vezova koje u više navrata donira velika dobrotvorka Muzeja Jelka Miš (1875. – 1956.).

S vremenom zbirka prerasta u Etnografski odjel Dubrovačkog muzeja, i on 1950. otvara svoj prvi postav izvornoga etnografskoga narodnog rukotvorstva u dubrovačkom kraju na drugom spratu Tvrđave sv. Ivana.

Na Kandeloru, 1991. godine otvoren je današnji stalni postav Etnografskog muzeja u zgradi žitnice Dubrovačke Republike, kojoj popularno ime Rupe potiče od naziva za podzemna spremišta žitarica, isklesana u kamenu živcu ili sedri.

Izgrađena je bila 1590. kao trokatnica s petnaest skladišnih bunara u prizemlju i prostorima za sušenje na gornjim spratovima. U katastrofalnom potresu 1667. zgrada je znatno oštećena pa je nakon obnove pretvorena u dvospratnicu kakva je sačuvana do danas.

Fundus Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja danas ima oko šest hiljada petsto predmeta etnografske baštine dubrovačkoga kraja, hrvatskog naroda i naroda susjednih država.

Posebno se izdvajaju zbirke narodnih nošnja iz Dubrovačkoga primorja i Elafita, Konavala, Mljeta, Lastova, Pelješca, Korčule, Rijeke i Župe dubrovačke.

Stalni postav u prizemlju zgrade prikazuje skladištenje žita in situ, dok je na prvome i drugom spratu predočeno tradicijska ekonomija i ruralna arhitektura dubrovačke okoline uz svečane nošnje, među kojima se ističu unikatni primjerci iz 19. vijeka, sa svom raznolikošću tekstilnoga rukotvorstva u dubrovačkom kraju.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Cijena ulaznica od 130 kn (oko 13 Eura) za individualce i 50 kn (oko 6,5 Eura) za učenike i studente obuhvata:

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”] Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”] Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Naša preporuka je da kupite Dubrovnik card, kako bi uštedjeli novac.


Radno vrijeme

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”] Četvrtak – Utorak, 09-18

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”] Dubrovački muzeji ne rade srijedom te na Božić, Novu godinu i Festu sv. Vlaha (3 februar).


Adresa :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Od rupa 3

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 20 323 013

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.