office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Gršćica

Gršćica je mjesto s oko 600 stanovnika, smješteno na južnoj strani ostrva Korčule, udaljeno 14 km od Vele Luke i 7 km od Blata. U Gršćicu se stiže asfaltiranom cestom koja se od grada Korčule pruža morskom obalom prema zapadu uz obližnje uvale: MedvidnjakBanjuVrbovicu Kneža gdje su plaže, kampovi, kuće za odmor.

U obližnjem malom, nekada ribarskom mjestu Kneža nađeni su tragovi rimskog mozaika, a u Banji rimskih građevina. Na kraju ove 12 kilometara duge ceste u zaklonjenoj je većoj uvali Račišće, mjesto osnovano u 17. vijeku kad se ovamo doseljavaju izbjeglice pred Turcima iz Hercegovine i Makarskog primorja. U proslošti stanovništvo se bavilo ribarenjem, stočarstvom, poljoprivredom, te pomorstvom. Danas su uglavnom pomorci. Crkva Bogorodice je iz 1682. godine, pred njom je mala loža. Sadašnja župna crkva sv. Nikole građena je krajem 19. vijeka.
U mjestu postoji restoran, a najbliža trgovina je u 2 kilometra udaljenoj Prižbi. U blizini Gršćice postoji mnogo lijepih uvalica, plaža, otočića do kojih se brzo dođe čamcem kojega možete unajmiti, a posebno su atraktivne lokacije za ronjenje.
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.