office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Prigradica

Prigradica je malo ribarsko mjesto okruženo starim vinogradima i maslenicima na sjeverozapadnoj obali ostrva Korčule, udaljeno 4 km od Blata, 12 km od mjesta Vela Luka te 45 km od grada Korčule. Prigradica, jedna do najranije naseljenih uvala na ostrvu, nastala je kao izvozna luka za cijenjeno vino i maslinovo ulje iz obližnjeg Blata. Krase mnoge drevne kamene kuće,  tako da je Prigradica očuvala autentičan rustikalni ugođaj minulih vremena.

Prigradica je danas isključivo turističko mjesto za ugodan i miran odmor. Uvalom dominira velika riva sa lukobranom sagrađenim u doba vladavine Austro-Ugarske. Od zabavno sportskih sadržaja u mjestu se nalaze stjenovite i šljunčane plaže, gostionice, kafići, tereni za nogomet, košarku i odbojku na pijesku. Kako je Korčula šumovit i brdovito ostrvo, Prigradica je i odlična baza za treking i biciklističke ture po otoku. Obližnja sela, nedirnuta stoljećima, jedinstven su doživljaj povratka u prošlost.

Uz nove u Blatu ima mnogo starih kuća s popločanim dvorištima, odrinama i gospodarskim zgradama. I ovdje je bilo kaštela korčulanskog plemstva, a ističe se barokni ljetnikovac kaštel Ameri usred mjesta. On je predviđen za smještaj zavičajnog muzeja sa zbirkama arheologije, povijesti, etnografije.

Stanovnici Blata nekada su se najviše bavili poljoprivredom i zanatstvom, danas sve više turizmom. Vrlo je aktivno Viteško udruženje Kumpanija koje uz istoimenu mačevalacku igru njeguje folklor, pjesmu i dr. I kulturno-umjetničko drustvo Petar Milat njeguje glazbu i folklor, a tu su zatim klape, puhačke glazbe i dr.

Asfaltiranom cestom prema sjevernoj obali prolazi se uza staro i novo groblje i stize u veću luku Prigradicu, gdje je uz hotel nekoliko ljetnikovaca i malih pansiona uz more, a nedaleko su ugodne plaže.

You must be logged in to post a comment.