office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bundek

Sportsko rekreacijski centar Bundek smješten je na području Novog Zagreba uz rijeku Savu. Područje jezera te livade i šume oko jezera protežu se od Mosta Slobode do Mosta Mladosti.

Park Bundek omogućuje boravak u prirodi, te različite vrste rekreacije i odmora uz šetnju, roštiljanje, sunčanje i ribolov. Površina parka iznosi 545 000 m² od čega 470 000 m² otpada na zelene površine (travnjake), 50 000 m² na vodene površine (jezera), te 10 000 m² na pješačke staze.

Sportsko rekreacijski centar Bundek čine Veliko jezero i Malo jezero.

  • Na Velikom jezeru uređena je obala veličine 10 000 m² na kojoj tokom ljetne sezone za sigurnost kupača brine spasilačka služba i doktorska služba.
  • Malo jezero ostavljeno je kao prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Područje oko jezera uređeno je kao zabavno-rekreativni park s postavljenih 10 kompleta za roštilj (betonski roštilji s vrtnim klupama i stolovima) koji su na raspolaganju građanima. Oko jezera uređena je biciklističko – rolerska staza dužine 1650 m, pješačka staza, te tri dječja igrališta od kojih je jedno namijenjeno za djecu do 12 godina, drugo za djecu od 12 godina, a treće za djecu sa posebnim potrebama. Na istočnom dijelu Parka Bundek nalaze se dva terena za odbojku i rukomet na pijesku.

Na zapadnom dijelu sunčališta postavljena je pozornica na vodi sa gledalištem za cca 2500 gledatelja na kojoj se održavaju različita kulturna događanja.
Tokom ljetne sezone na Bundeku se provodi niz kulturnih, zabavnih, sportskih i rekreacijskih događanja.

Na prostoru parka postoje 2 ugostiteljska objekta koja se izgledom uklapaju u prirodni ambijent parka.

Na Bundeku je postavljena Staza zdravlja. Staza je postavljena kružno uz glavno jezero i dužine je 700 metara. Dostupna je cjelokupnom građanstvu tokom cijele godine, a namijenjena je za hodanje, nordijsko hodanje i trčanje.

Na stazi je postavljeno 7 informativnih ploča s edukativno-informativnim sadržajem o zdravlju i koristi tjelesne aktivnosti na zdravlje kojima se građane informiše o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti.

Ako vam se svidio Budek, preporučujemo vam da posjetite i Rekreacijsko sportski centar Jarun.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Damira Tomljanovića

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 1 64 21 355


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije na Budek, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

You must be logged in to post a comment.