office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tržnica Dolac

Dolac je najveća, najpoznatija i najvažnija tržnica u Zagrebu.

Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene (o tome svjedoči ulica Pod zidom). Nakon što je odlučeno da se preseli stara tržnica Harmica na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Osim zidina je porušeno nekoliko kuća u starom gradskom naselju Dolac.

Tržnica se nalazi u gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak između Trga bana Josipa Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada. Kombinacija je otvorene (za voće i povrće) i zatvorene (za meso, nalazi se ispod otvorene tržnice). Sjeverno od Dolca je Trg Petrice Kerempuha na kojem se nalazi prodaja cvijeća, a on se na sjeveru nastavlja na Opatovinu s prodajom odjevnih predmeta i raznih obrtničkih proizvoda.

Trg Bana Jelačića i Dolac povezuje ulica Splavnica na kojoj se također prodaje cvijeće. Godine 2006. na tržnici je postavljen kip tradicionalne prodavačice “kumice Barice”. Kumice su žene iz okolice Zagreba koje uzgajaju vlastito voće i povrće ili rade domaći sir i vrhnje koje prodaju na tržnici. Ime Barica odabrali su građani. Njezinа prototip je kumica Đurđica Jančić, koja trguje na Dolacu preko 50 godina.

Tako je najšareniji zagrebački plac postao prava turistička atrakcija. Stoga vam ne preostaje ništa drugo nego da vidite kako izgleda prava zagrebačka atrakcija i uvjeriti se zbog čega je Dolac omiljeno mjesto brojnih Zagrepčana, ali i turista.

U neposrednoj blizini posjetite i Trg bana Jelačića i Zagrebačku katedralu.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”tržnice Dolac”, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.