office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sljeme

Medvednica ili Zagrebačka gora je planina sjeverno od Zagreba. Sljeme, njezin najviši vrh (1033 m), je popularno izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice, planinareći.

Od 1963. do 2007. do Sljemena je vozila turistička žičara. Bilo Medvednice dugo je 42 km, a proteže se u smjeru sjeveroistok – jugozapad. Površina planine je pošumljena. Godine 1981. zapadni dio Medvednice proglašen je parkom prirode.

Na Sljemenu se nalazi skijaška staza koja je jedna od lokacija za utrke svjetskog skijaškog kupa (Snježna kraljica), a od januara 2005. održavaju utrke za Ženski svjetski skijaški kup. Skijalištem upravlja gradsko preduzeće “Sljeme – Medvednica” i postoje tri skijaške žičare: trosjedežnica i dvije vučnice – “sidra”. Uređuju se staze za skijanje: Crveni, Bijeli, Zeleni i Plavi spust, te Bijela i Činovnička livada (Žuti spust se ne uređuje zbog prevelike strmine).

Na Medvednici postoji i crkva Majke božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

Medvednica predstavlja idealno odredište za aktivan odmor, poslovne susrete ili opuštanje, a svojom ljepotom oduševljava posjetitelje u svako godišnje doba, a park je moguće posjetiti tokom cijele godine.

Planinarske staze različitih su težina, pa svako može pronaći nešto za sebe, a na vrhu svake staze nalaze se planinarski domovi. Ukoliko nemate vlastiti automobil, ne brinite jer do Sljemena možete doći i linijama gradskog autobusa.


Kako doći

Na Sljeme je moguće doći s Mihaljevca autobuskom linijom 140. Tramvajskim linijama 14 i 15 stiže se do žičare.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije na Sljeme, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

 

You must be logged in to post a comment.