office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Popov toranj i zvjezdarnica

Popov toranj je danas sačuvani objekat odbrambenog sistema zagrebačkog Gradeca. Nalazi se sa sjeverne strane Gradeca (Griča), na vrhu Opatičke ulice. Utvrda je podignuta sredinom 13. vijeka. Narod ju je zvao Popovim tornjem jer je bila vlasništvo zagrebačkog biskupa. Kada je u prvoj polovici 16. stoljeća toranj uklopljen u gradske utvrde, zadaća mu je bila štititi sjeverna gradska vrata. Sredinom 17. stoljeća u njemu je bila škola, a drugi je sprat dograđen u prvoj polovici 19. vijekaa.

Na vrhu Popovog tornja nalazi se kupola s teleskopom Zvjezdarnice Zagreb. Zvjezdarnica je utemeljena na poticaj Hrvatskoga prirodoslovnog društva. Svečano je otvorena 5. decembra 1903. godine. Ugledu Zvjezdarnice pridonio je hajdelberški astronom August Kopff, imenovavši novootkriveni planetoid 589 (otkriven 1906. godine), Croatia, u čast otvaranja Zvjezdarnice. Prvi upravitelj Zvjezdarnice bio je Oton Kučera.

Sredinom 1980-ih godina kompleks zgrada kojemu pripada Zvjezdarnica intenzivno je preuređen. Godine 1992. postavljena je nova kupola, prostor je savremeno opremljen, a djelatnost modernizovana.

Posjeti Zvjezdarnici radi opažanja neba su mogući. Opažanje je moguće samo u slučaju vedrog vremena. Prostorije Zvjezdarnice nalaze se na zadnjoj etaži (treći sprat) kompleksa zgrada u Opatičkoj 22. Za pojedinačne posjete građana ili manjih grupa (npr. porodica i sl.) ulaz je besplatan i nije potrebna prethodna najava.

Poslije obilaska ovog tornja, preporučujemo vam da obiđete Tkalčićevu ulicu, u kojoj se smjestilo najviše internacionalnih restorana u Zagrebu, ulicu barova i zabave.


Radno vrijeme

Posjeti građana (ako je oblačno, maglovito, pada kiša ili snijeg  NEMA opažanja teleskopom!):
Zvjezdarnica je u večernjim satima otvorena za posjete građana u sljedećim terminima:

OpisVrijeme
Od ponedjeljka do petka09:00 - 14:00
Zvjezdarnica :
Od 2. januara do 31. maja i od 16. avgusta do 30. decembra :
Utorak, srijeda, četvrtak, petak20:00 - 22:00
Od 1.juna do 15.avgusta :
Utorak, srijeda, četvrtak, petak20:30 - 22:30

Subotama, nedjeljama i praznicima Zvjezdarnica Zagreb zatvorena je za javnost.

Zvjezdarnica Zagreb zatvorena je za javnost u periodu od 19. 7. do 14. 8. 2021. g. 


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Opatička 22. Zagreb


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije  do ”Popovog tornja”, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

You must be logged in to post a comment.