office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Maksimir

Park Maksimir koji je izvorno nastao na rubnim dijelovima Zagreba krajem 18. i u prvoj polovici 19. vijeka, danas je u cijelosti okružen gradskim naseljima. I u takvom novom okruženju, park Maksimir predstavlja mjesto gdje su, uprkos njegovoj maloj površini od 316 hektara, utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste.

U vrijeme nastanka park Maksimir bio je najsavremeniji, najelitniji i najpopularniji zahvat na području grada i znatno šire.

Najveći je to i najljepši zagrebački perivoj, u gradu, a opet toliko drugačiji od njega. Za Zagrepčane on ima posebno značenje. Jer, tu su mnoge generacije započinjale prve samostalne korake, upoznavale bogat svijet životinja, a neki su tajni pogledi ondje postajali javni. Maksimir doista nije običan park!

Mnogo je toga upisano u maksimirsko “naj”: on je jedan od prvih europskih perivoja uređenih po nacrtima, u XVIII. vijeku – kada je otvoren – bio je prvo javno šetalište u jugoistočnoj Evropi. Kao vješti spoj i idealna kombinacija parka-šume i parka oblikovanog u engleskom pejzažnom stilu, bio je tadašnjim stanovnicima drago odredište.

U tada neusporedivo manjem gradu, a, istini za volju, i uz drugačije predodžbe o udaljenosti, masovniji je dolazak u Maksimir vezan uz izniman događaj – vožnju do njega konjskim tramvajem 1892. godine.

Vijekovi su prolazila, a park je dobivao nove sadržaje. Od 1925. godine tu je i Zoološki vrt. Doista je lijepo šetati pored nekog od pet slikovitih maksimirskih jezera kojima plove labudovi i čamci, a u nekim su oštrijim zimama, dok još nije bilo sportskih dvorana, bili i omiljeno zagrebačko klizalište. Paviljoni i ljetnikovci te skulpture pridonose njegovoj romantici.

Danas je park Maksimir zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture i kulturno-historijski spomenik te predstavlja simbol Grada Zagreba, njegova vrijednost kao spomenika parkovne arhitekture i zaštićenog kulturnog dobra izuzetna je i vrijedna pažnje. Park Maksimir je Zagrebu kao Bois de Boulogne Parizu, Tiergarten Berlinu ili Regents Park Londonu.

U dobrom društvu, s knjigom u ruci ili sami sa sobom, tu ćete postati još svjesniji ljepote kulture i prirode, ali i spoznati da je – unatoč oštroj konkurenciji – Maksimir jedan od najvećih uskličnika Zagreba. I već treće stoljeće prolaze njime ljudi i generacije, a Maksimir, uvijek mlad i lijep, ostaje.

Na južnom kraju park-šume nalazi se Zoološki vrt grada Zagreba.

Ime parka nose i gradska četvrt koja obuhvaća teritorij obližnjih gradskih naselja, i stadion NK Dinama.


Kako doći

Automobilom

  • Ako dolazite u Zagreb iz smjera zapada (Ljubljana, Bregana, Krapina) za dolazak u park Maksimir krećite se Ljubljanskom avenijom u smjeru istoka, zatim Slavonskom avenijom do skretanja za Heinzelovu ulicu (raskrižje s Radničkom cestom). Nakon skretanja u Heinzelovu ulicu, idite Heinzelovom do skretanja za ulicu Donje Svetice, skrenite desno te ulicom Donje Svetice nastavite vožnju pravo i prije petog semafora skrenite desno na javno parkiralište koje se nalazi neposredno prije raskrižja ulice Donje Svetice s Maksimirskom i Bukovačkom cestom.
  • Ako dolazite u Zagreb iz smjera juga (Split, Rijeka, Karlovac) za dolazak u park Maksimir krećite se Jadranskom avenijom u smjeru sjevera. Nakon dolaska do rotora skrenite u Aveniju Dubrovnik (Novi Zagreb, Velesajam). Avenijom Dubrovnik vozite se do novog rotora kod naselja Utrine (Getro) i nastavite vožnju do Mosta Mladosti, Avenijom Marina Držića. Na raskrižju Avenije Marina Držića sa Slavonskom avenijom (prije Autobusnog kolodvora) skrenite desno u smjeru istoka. Zatim, nastavite vožnju Slavonskom avenijom do lijevog skretanja za ulicu Donje Svetice (četvrti semafor lijevo) te nastavite vožnju pravo ulicom Donje Svetice do javnog parkirališta koje se nalazi desno neposredno prije raskrižja ulice Donje Svetice s Maksimirskom i Bukovačkom cestom.
  • Ako dolazite u Zagreb iz smjera istoka (Slavonski Brod, Varaždin) za dolazak u park Maksimir krećite se Slavonskom avenijom u smjeru zapada. Na raskrižju s Heinzelovom ulicom i Radničkom cestom skrenite u Heinzelovu ulicu u smjeru centra. Zatim nastavite vožnju Heinzelovom ulicom do desnog skretanja za ulicu Donje Svetice te nastavite vožnju pravo ulicom Donje Svetice i prije petog semafora skrenite desno na javni parking koji se nalazi neposredno prije raskrižja ulice Donje Svetice s Maksimirskom i Bukovačkom cestom.

Najveći javni parking nalazi se u blizini zapadne tribine Dinamovog stadiona. Do parkinga se može doći iz smjera Donjih Svetica tako da se neposredno prije raskrižja ulice Donje Svetice s Maksimirskom cestom iza autobuske stanice skrene desno na nogostup (spušteni rinzol). Parking se naplaćuje po tarifi treće zone.


Gradskim prijevozom

Autobusom i tramvajem

  • S terminala Črnomerec prema parku Maksimir vozi tramvaj na liniji broj 11. Izlazna stanica je »Bukovačka« na Maksimirskoj cesti koja se nalazi iza raskrižja Maksimirske ceste s ulicom Donje Svetice i Bukovačkom cestom
  • S terminala Ljubljanica prema parku Maksimir vozi tramvaj na liniji broj 12. Izlazna stanica je »Bukovačka« na Maksimirskoj cesti koja se nalazi iza raskrižja Maksimirske ceste s ulicom Donje Svetice i Bukovačkom cestom
  • S terminala Savski most prema parku Maksimir voze tramvaji na liniji broj 4 i 7. Izlazna stanica je Bukovačka na Maksimirskoj cesti koja se nalazi iza raskrižja Maksimirske ceste s ulicom Donje Svetice i Bukovačkom cestom
  • Ako se nalazite u centru grada s Trga bana Josipa Jelačića za dolazak u park Maksimir koristite tramvajske linije broj 11 i 12 u smjeru istoka.
  • Ako se nalazite u blizini Autobuske stanice za dolazak u park Maksimir koristite tramvajsku liniju broj 7 u smjeru sjevera.
  • Ako se nalazite u blizini Željezničke stanice za dolazak u park Maksimir koristite tramvajsku liniju broj 4 u smjeru istoka.

Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Maksimirski perivoj 1, Zagreb

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 1 2320 460


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Maksimira”, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.