office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jarun

Rekreacijsko sportski centar Jarun prostire se na 240 hektara od čega 30% otpada na vodene površine. Čine ga regatna staza duga 2250 m i dva jezera – Veliko i Malo, te šest ostrva : Ostrvo Univerzijade, Ostrvo Trešnjevka, Ostrvo Veslača, Ostrvo Hrvatske mladeži, Ostrvo Divljine i Ostrvo Ljubavi.

Ovdje danju možete rolati, voziti biciklo, trčati, šetati i ispijati kafe, dok se noću ova lokacija pretvara u idealno mjesto za partijanje. Osim u klubovima koji uglavnom rade tokom toplijih mjeseci, također se možete zabaviti i na poznatim muzičkim festivalima koji se održavaju upravo na Jarunu.

Uz obale Jarunskih jezera uređeno je 2500 metara šljunčanih plaža, a cijeli prostor rekreacijsko-sportskog centra povezan je kilometrima pješačkih i biciklističkih staza.

Ovdje se nalazi mnoštvo sportskih terena. Na regatnoj stazi treniraju i održavaju natjecanja veslači, kajakaši i kanuisti, na Velikom jezeru svoje sportske aktivnosti obavljaju klubovi jedriličara i jedrenja na dasci, no jarunsko jezero je idealno mjesto i za ribolovce, a na kopnenim površinama uz jezero izgrađena su mnogobrojna igrališta za nogomet, košarku, odbojku i rukomet na pijesku i boćanje.

Osim sportskih sadržaja za svakodnevne rekreativne aktivnosti uređena je pješačko-biciklističko-rolerska staza u dužini od 5.500 m, trim staze, rekreativno sportski tereni za nogomet, košarku, boćanje, odbojku, rukomet i nogomet na pijesku te badminton, mini golf, viseće kuglane, skate park, stolni tenis, vrtni šah, bazen za neplivače i skate-park.

Prostrane livade i hladoviti šumarci obogaćeni s 20 sjenica i pripadajućim betonskim roštiljima na Velikom i Malom jezeru, i tuševi na plažama što posjetiteljima Jaruna omogućava sadržajan i aktivan kvalitetni cjelodnevni boravak u prirodnom okolišu.

Večernje sate rezervisane za zabavu može se provesti u ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima na prostoru Jaruna.

Prostor Jaruna je stanište raznovrsnog životinjskog svijeta (130 vrsta ptica i 29 vrsta riba).

Jarun je proglašen kupalištem 1988. godine te od tada na tom prostoru postoji pet šljunčanih plaža ukupne dužine oko 2500 m, koje mogu zaprimiti do 20 000 kupača.

Za vrijeme ljetne sezone kupanja (od juna do septembra) na svim plažama dežura spasilačka služba koja brine o sigurnosti kupača i liječnička služba, a tokom cijele godine za sigurnost posjetitelja Jaruna brine se zaštitarska služba. Kupalište na otoku Trešnjevka prilagođeno je osobama s invaliditetom izgrađenom rampom koja omogućava pristup vodenoj površini invalidskim kolicima.

Ako vam se svidio Jarun, preporučujemo vam da posjetite i Sportsko rekreacijski centar Bundek.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Aleja Matije Ljubeka 3

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 1 64 21 355


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije na Jarun, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.