office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Doživite nezaboravnih 48 sati u Istanbulu

Istanbul (pogledajte turistički vodič za 2024 godinu ovdje), jedan od najzavodljivijih gradova na svijetu, nudi fascinantnu historiju, prepoznatljivu kuhinju, živopisnu umjetničku i kulturnu scenu te mnoštvo mogućnosti za kupovinu. Najpoznatiji grad Turkiye posjetiteljima pruža bezbroj opcija tokom cijele godine i, zadržavajući svoj živopisni ritam i tokom zime, ostaje ključna destinacija u tom periodu za fantastično iskustvo “gradskog odmora“, prenosi Anadolu.

Iz Ureda za kulturu i turizam Ambasade Turkiye u Bosni i Hercegovini predložili su kako provesti 48 sati u Istanbulu istražujući historiju grada, susrećući se na najzanimljivijim atrakcijama i kušajući originalnu kuhinju s Mišelinovim zvijezdicama.

– Petak – Dobrodošli u prelijepi Istanbul –

Bilo da putujete sami ili sa porodicom, Istanbul nudi niz hotela sa prekrasnim pogledom na Bosfor (pogledajte krstarenje Bosforom ovdje), blizinom historijskih znamenitosti i luksuznim sadržajima. Većina ovih hotela ima certifikat o održivosti Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a mnogi uključuju luksuzne banje i hamame.

– Subota – Počnimo –

8.00-10.00: Idealan način za početak dana je turski doručak, koji je bogat, obilan i ukusan. Kada naručite doručak u jednom od restorana na historijskom poluostrvu – od kojih mnogi imaju prekrasan pogled na Bosfor ili grad – možda ćete biti iznenađeni onim što stiže za vaš sto.

Ako još niste uživali u tradicionalnom turskom doručku, evo detalja: razni sirevi uključujući bijeli, tulum i kašar, čokelek ili mihalič; ukusne zelene i crne masline iz regiona Marmara, Egeja i Sjevernog Egeja; svježi krastavci, paradajz, paprika i zelje; med, domaći džemovi i kajmak. Probajte menemen, nezaobilazno jelo za doručak od jaja, paprike i paradajza. I, naravno, sve to prati obilje simita, toplog kruha i svježe skuhanog čaja u čašama u obliku lale.

10.00-14.00: Nakon doručka, možete istražiti historijsko poluostrvo, koje veličanstveno prikazuje historijsku strukturu grada. Vrhunci ovog muzeja na otvorenom su veličanstvena i neopisivo lijepa Aja Sofija, dramatična Plava džamija i intrigantna Cisterna bazilika, kao i Topkapi palača, gdje su boravili osmanski sultani, i Istanbulski arheološki muzej u njenom vrtu. Nekoliko koraka od Aja Sofije nalazi se Muzej historije i doživljaja Aja Sofije. Područje je također dom nekoliko historijskih aščinica u kojima možete napraviti pauzu za ručak i probati čuvene ćufte Sultanahmet.

14.00-16.00: Kapali čaršija, koji vijekovima posjetiocima pruža „šoping terapiju“: Kratka šetnja vas dovodi do užurbanog Velikog bazara nakon ručka u Sultanahmetu. Dom gradskog blaga, Kapali čaršija vas poziva da pronađete svoje među blistavim izborom tepiha, keramike i pločica, nakita – i još mnogo toga!

16.00-18.00: Divan zalazak sunca na Bosforu: Sada je vrijeme da se tramvajem uputite do Eminonua i posjetite Bazar začina. Šarena i aromatična, ova natkrivena pijaca ima tezge sa raznim namirnicama i ljekovitim biljem, začinima, sušenim voćem i rahtalokumom. Od Bazara začina, pet minuta je hoda do trajektnih pristaništa i krstarenja Bosforom. Uglavnom polazak je na sat vremena, a ture se razlikuju po trajanju. Na kratkom krstarenju – oko devedeset minuta – možete vidjeti obje strane Istanbula sa Bosfora dok se divite zalasku sunca. Prije nego krenete u obilazak, možete grickati hljeb sa ribom sa nostalgičnih brodova u luci.

19.30-22.30: Očekuje vas odlična turska kuhinja: Nakon vožnje brodom po Bosforu, svoj prvi dan u Istanbulu krunišite ukusnom večerom u jednom od gradskih restorana sa Mišelinovim zvjezdicama. Prepoznatljiva gastronomska scena Istanbula nudi užitke inovativnih i odvažnih kuhara koji su ponosni na svoju tradiciju. Uživajte u nezaboravnom obroku uz vrhunska turska vina.

– Nedjelja – Ima toliko toga da se uradi prije nego se kaže zbogom –

10.00-14.00: Živite kao što nedjeljom žive stanovnici Istanbula: Drugi dan u gradu možete započeti doručkom od hrskavih simita, bijelog sira i čaja u sporednim ulicama Karakoya, baš kao i stanovnici Istanbula. Zatim uživajte u laganoj šetnji kroz Karakoy, koji je poznat po svojim boemskim kafićima i umjetničkim galerijama. Put vodi do Galataport-a Istanbul, obnovljene luke i centra atrakcija Karakoy-a. Možete napraviti pauzu za kafu u ovoj modernoj oazi, u kojoj se nalaze vrhunski restorani, kafići i prodavnice duž obale, i doći do Istanbulskog modernog, prvog turskog muzeja moderne i savremene umjetnosti. Petospratna zgrada Istanbulskog muzeja moderne umjetnosti, koju je dizajnirao slavni arhitekta Renzo Piano, impresivna je kao umjetničko djelo. Nakon toga možete ući u dvorane obližnjeg Istanbulskog muzeja slikarstva i kiparstva, gdje možete vidjeti eksponate najboljih turskih umjetnika.

14.00-18.30: Ima mnogo toga za vidjeti na Taksimu, u samom srcu grada: Historijski Tunel, prvi podzemni željeznički sistem u Turkiye i drugi najstariji na svijetu, povezuje Karakoy sa ulicom Istiklal. Izađite iz voza, skrenite niz cestu i popnite se na Galata kulu, jedan od najpoznatijih simbola Istanbula, za panoramski pogled na drevni grad. Po povratku u ulicu Istiklal, ovu čuvenu šetnicu možete istražiti pješice ili nostalgičnim crvenim tramvajem. Veličanstvene zgrade, arkade, velike i male prodavnice, galerije, knjižare i poznate crkve, posebno Sv. Antuan, zajedno sa još mnogo toga… Tokom svog uličnog obilaska Istanbula, grada poznatog po svojim uličnim okusima, pokupićete miris mnogih ukusnih specijaliteta, uključujući mirisne pečene kestene i kukuruz na žaru, punjene ili pržene dagnje, kokoreč i druge ukusne grickalice.

19.00-23.30: Vaša šetnja ulicom Istiklal završava se na trgu Taksim i jednom od velikih gradskih hramova umjetnosti, spektakularnom Ataturkovom kulturnom centru (AKM). U veličanstvenoj sali Opere AKM-a, kapaciteta više od dve hiljade ljudi, održavaju se predstave i koncerti svjetske klase. Nakon predstave, možete se vratiti u ulicu Istiklal i završiti veče uz mezu, ribu i raki u jednoj od poznatih taverni u okolini.

To bi bilo to, ako vas zanima šta još možete vidjeti u Istanbulu, pogledajte vodič za Istanbul za 2024 godinu : OVDJE

(AA)

You must be logged in to post a comment.