office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Botanički vrt

Prekrasni botanički vrt omiljena je destinacija zagrebačkih šetača kao i brojnih turista koji posjećuju grad Zagreb. Prekrasno uređena zelena oaza s više od 5000 biljaka na gotovo pet hektara površine.

Mnogi zaljubljeni parovi svoju ljubav pronašli su upravo u zelenilu botaničkog vrta koja je omiljena destinacija brojnih botaničara, ljubitelja prirode, pjesnika i umjetnika.

Osjećaj mira i zadovoljstva uz pjev ptica i hlada rijetko koga može ostaviti ravnodušnima. Vrlo je zanimljiva informacija da je Botanički vrt u Zagrebu jedan od najstarijih vrtova ove vrste u Hrvatskoj.

Ovaj prekrasni botanički vrt svijetlo dana ugledao je prije 125 godina. Službeno pripada Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a utemeljitelj ove zelene gradske idile je prof.dr. Antun Heinz iz 19-og vijeka.

Sam botanički vrt malenih je dimenzija i prostire se na 4.5 hektara, a ograničenje prostora uvjetovalo je i način sadnje raznovrsnih biljaka. Također je važna informacija da je sam Botanički vrt, zaštićen te se o bilo kakvim promjenama i novim idejama potrebno konsultovati s nadležnim organima.

Botanički vrt u Zagrebu bogat je izvor raznovrsnih biljaka. Prema posljednjim podacima ima oko 5000 vrsta od kojih je 300 njih zaštićeno. Biljke možemo vidjeti raspoređene prema mjestima od kuda izvorne dolaze, a šarene boje biljaka melem su za oči za vrijeme proljeća.

Brojni posjetitelji, većinom stranci koji dolaze u Zagreb, u zagrebačkom vrtu provode svoje vrijeme pronalazeći inspiraciju za stvaranje, opuštanje, mir i relaksaciju. Napominjemo da osim uloge za razgledavanje i uživanje, glavna funkcija vrta je pomoć pri učenju za studente prirodnih struka i fakulteta.

Zanimljivosti o botaničkom vrtu
• Botanički vrt je treća najposjećenija destinacija turista iza Gornjeg grada i zagrebačke Katedrale
• Botanički vrt zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture
• Park je izvor zaštićenih i endemičnih biljnih vrsta
• Botanički vrt uređen je u duhu engleskog romantičnog duha i francuskog – baroknog stila

Korisne informacije o botaničkom vrtu
• Vrt je otvoren za posjetitelje i za praznike osim za Veliku Gospu
• Ne smiju se brati ni trgati biljke

U Botaničkom vrtu, u njegovom izložbenom paviljonu, kroz cijelu godinu mogu se pogledati zanimljive izložbe, a često se organizuju i različite edukativne radionice. Pronađite vremena za sebe i uživajte u svijetu predivnih prirodnih čuda u srcu Zagreba.

Zemljište na kojemu je uređen još je u pretprošlom vijeku Botaničkom darovao Grad Zagreb. Jedina je molba bila je da se građanima omogući besplatno razgledavanje. I obećanja se još drže.

 Ukoliko ste ljubitelji parkova i trgova, u neposrednoj blizini posjetite Trg kralja Tomislava, koji je jedan od najljepših u gradu, ali i Umjetnički paviljon. Svakako posjetite i park Zrinjevac, koji je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba.


Ulaznice

Ulaz u Botanički vrt je besplatan


Radno vrijeme

MjesecDan i vrijeme
Decembar, Januar, FebruarZatvoreno
MartPonedjeljak i utorak / 9:00-14:30
Od srijede do nedjelje / 9:00-17:00
(do prve srijede nakon početka ljetnjeg računanja vremena)
Od aprila do septembraPonedjeljak i utorak / 9:00-14:30
Od srijede do nedjelje / 9:00-19:00
OktobarPonedjeljak i utorak / 9:00-14:30
Od srijede do nedjelje / 9:00-18
(do početka zimskog računanja vremena)
NovembarPonedjeljak i utorak / 9:00-14:30
Od srijede do nedjelje / 9:00-16
(od zimskog računanja vremena)

Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Trg Marka Marulića 9A, 10000, Zagreb

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 1 4898 066


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Botaničkog vrta”, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.