office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kamenita vrata

Kamenita vrata posebna su znamenitost Zagreba s bogatom i zanimljivom historijom te velikom posjećenošću  Zagrepčana i mnogih turista.

Kamenita vrata jedan su od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba. Riječ je o zgradi oblikovanoj poput pravougaone kule s kolnim prolazom.

Dio su odbrambenog sistema zagrebačkog Gradeca i jedina su od vrata koja postoje još i danas. Sagrađena su u 13. vijeku a svoj današnji oblik dobila su 1760. godine. U prolazu vrata smještena je kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, prema slici koja je neokrnjena preživjela veliki požar 1731. godine.

Pored barokne ograde oltara iz 18. vijeka sačuvan je tipični srednjevjekovni dućan, pod boltom. Vrata kroz koja se ulazilo u dućan nalazila su se ispod jedne polovice kamenog luka. Drugo krilo luka je bilo podzidano i uređeno kao izlog.

Kamenita vrata, jedan od simbola grada, spašena su od rušenja zalaganjem Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, a danas se u historijskoj dvorani na spratu nalazi njihovo sjedište.

U neposrednoj blizini obiđite i Crkvu svetog Marka, koja je jedan od najstarijih arhitektonskih spomenika grada Zagreba.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Kamenita ul., 10000, Zagreb

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 1 4851 611


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Kamenitih vrata”, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.