office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trg bana Jelačića

Trg bana Josipa Jelačića glavni je zagrebački trg. Danas se trg nalazi u centru pješačke zone i najpopularnije je okupljalište za većinu stanovnika ovog grada.

Skraćeno se naziva svakako: Trg bana Jelačića, Jelačićev trg; lokalno je poznat i kao Jelačić-plac; stariji nazivi su Trg Republike (od 1947. do 1990. godine).

Na tom trgu su se dočekivali razni historijsko-politički i historijsko-sportski događaji. Jedan od najznačajnih događaja je sigurno iz 2018., nakon osvojenog drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 2018. gdje je hrvatske fudbalska reprezentativce dočekalo 550 000 ljudi.

Njime dominira kip bana Josipa Jelačića kipara Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kada je kip 1866. godine prvi put postavljen na trg, gledao je prema sjeveru, prema Mađarskoj. Godine 1947. komunistički je režim uklonio kip, a 1990. godine je kip bio ceremonijalno vraćen na trg. Nakon Drugoga svjetskoga rata do 1990. godine, kada mu je vraćeno staro ime, trg je nosio ime Trg Republike.

Na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je savremena verzija Manduševca, ili Mandušinog zdenca. Po legendi, Zagreb je dobio ime po lijepoj Manduši koja je, zagrabivši vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila.

Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola, na kojoj su boravili došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen. Širenjem grada na Ilicu i Staru Vlašku i Trg bana Josipa Jelačića je postao najužim dijelom grada. Do 1975. godine na trgu je bio pušten automobilski promet. Danas je to glavno gradsko šetalište u kojem jedino tramvaj prolazi.

Ako ste već na Trgu Bana Jelačića, predlažemo vam da posjetite i tržnicu Dolac koja je najpoznatija tržnica u Zagrebu. U neposrednoj blizini je i Cvjetni trg. Svakako posjetite i Zagrebačku katedralu, koja je najveća hrvatska sakralna građevina.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do Trga bana Jelačića, pogledajte na mapi.

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.