office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Uspinjača

Zagrebačka uspinjača je uspinjača koja spaja zagrebački Gornji i Donji grad.

Donja stanica nalazi se u Tomićevoj ulici (koja izlazi na Ilicu), a gornja stanica nalazi se na Strossmayerovom šetalištu, podno kule Lotrščak. S prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žičana željeznica na svijetu namjenjena javnom prometu. Službeno je puštena u pogon 1890. godine, a s radom je počela 1893. godine. Isprva je bila na parni pogon koji je 1934. godine zamjenjen električnim.

Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture. Zagrebačka uspinjača je jedna od turističkih atrakcija u Zagrebu.

Uspinjača ima dva vagona, svaki kapaciteta 28 putnika (16 sjedećih i 12 stajaćih mjesta). Nosivost im je 2240 kg. Najveća dopuštena brzina uspinjače je 1,5 m/s. Vožnja traje 64 sekundi. Uspinjača svladava visinsku razliku od 30,5 metara na usponu od 52 posto (gornja stanica je na 156,5 m nadmorske visine, a donja na 126 m).

Historija

Osječki građevinski poduzetnik D.W. Klein je pod stubama u Bregovitoj ulici (danas Tomićeva) koja vodi na Gornji grad, 1888. godine počeo pratiti frekventnost pješačkog prometa. Učinilo mu se da se upravo tom ulicom najviše ljudi uspinje prema Gornjem gradu, a ne naprimjer Mesničkom ili Dugom (danas Radićevom) ulicom. Potaknut vlastitom dobiti, počeo je brojiti i zapisivati broj prolaznika te je ocijenio da je pješački promet dovoljno živ da bi se na mjestu javnog stubišta mogla izraditi uspinjača po uzoru na Budimpeštu, Zürich i druge europske gradove.

Uspinjača je službeno puštena u pogon 1890. godine bez posebne svečanosti, i u funkciji je bila sve do 1969. godine.

Nova uspinjača puštena je u pogon 1974. godine. Od tada pa do danas uspinjača prolazi kroz redoviti godišnji remont, a 2005. godine renovirane su donja i gornja postaja.

Kada se popnete Uspinjačom u ”Gornji grad” , obavezno prošetajte Strossmayerovim šetalištem, koje je jedno od najromantičnijih šetališta u Zagrebu. Odmah uz Uspinjaču je i Kula Latrščak, za koju se smatra da je jedna od najbolje sačuvanih objekata gradskog odbrambenog sistema.


Ulaznice i radno vrijeme

OpisCijena
Odrasli 5,00 Kn (0,6 eura)
Djeca do 7 god.Besplatno
Hitna vožnja25,00 Kn (plus karta po osobi)
Sa Zagreb CardomBesplatno
Radno vrijeme :
Svakoga dana6:30 - 21:50
Advent u Zagrebu / 30. novembar - 7. januar6:30 - ponoći
[wp-svg-icons icon="info-2" wrap="i"] Polazak je svakih deset minuta.
[wp-svg-icons icon="info-2" wrap="i"] Mjesečne, godišnje, kao i dnevne i višednevne karte vrijede i za vožnju Uspinjačom.

Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Tomićeva ulica, Dverce ulica


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Uspinjače”, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.